SVETISLAV BASARA - Samozapaljenje rotogenetike



Piše: Svetislav Basara

Subotu, dan za kulturu, posvetićemo kulturi ratovanja. Može nam se. Rat u Ukrajini je iz akutne prešao u hroničnu fazu. Nije više udarna vest. Obe zaraćene strane moraju baš dobro da se potrude - da baš nešto spektakularno porazbijaju ili da se temeljno poubijaju - da bi se izborile za Breaking News.

Kad smo već kod rata, možda vas interesuje koju definiciju rata moja neznatnost najbolje voli (i smatra najtačnijiom). Otkriću vam vojnu tajnu. Onu Sloterdajkovu, koja kaže, citiram po sećanju: „Oružje se umnožava, gomila, skladišti i onda dođe do samozapaljenja.“ Prosto ko pasulj, a? To je, naravno, metafora, iako se oružje ponekad zaista samozapali. Naročito u „Milanu Blagojevuću“.

Filosof metaforički hoće da kaže da kod dilbera koji poseduju mnogo oružja uvećavanje arsenala stvara opojni osećaj moći sličan osećaju đilkoša koji pobrkaju snagu BMW sa svojom. Rečnikom ekonomije: BMW koji ne voziš 200 km/h da te svi vide i oružje koje ne upotrebiš su takozvani mrtvi kapitali. A kome treba takav kapital? „Oživljavanje“ tog kapitala plaća se mnoštvom smrti, ali jbg. Svijet je ovaj tirjan tirjaninu, znate priču.

Ima tu jedna zanimljiva stvar. Kako vreme prolazi, ratno oružje je sve pametnije, dočim su ratne propagande sve gluplje, ponekad i do granice imbecilnosti. U stara vremena na ratnu propagandu se nije davalo ni pet para. Ratovalo se otvorenim kartama, bez ulepšavanja i mrsomuđenja. Pravila su bila jasna: ako ja pobedim, ubiće tebe, tvog psa i tvog sina (da se ne sveti), a ženu ću ti naguziti. Ako ti pobediš mene, ti ćeš učiniti isto. Čist račun duga ljubav.

Počev od Napoleona naovamo, ratovanja su počela da se obrazlažu velikim pričama i idejama, bitkama za slobodu, pravdu, demokratiju i ostale trice i kučine.

Kad je izbio rat u Ukrajini, bilo je više nego predvidivo da će se Politikina Rotopalanka samozapaliti i pretvoriti u Sputnjik na volonterskoj bazi. Hoću da kažem da od početka „specijalnih ratnih operacija“ Politika na svoj pseudouglađeni način odašilje istu poruku kao i Informer - Ukrajina je napala Rusiju.

Informer je u međuvremenu ućutkan, Politika je nastavila da laprda i konfabulira na sva zvona. I ne samo što laprda na svojoj teritoriji nego njene novindžije konfabuliraju i laprdaju po raznim televizorima.

Tako sam pregledajući regionalnu štampu - naša o tome ni mukajet - doznao da je Rotopalankin urednik, određeni Bilbija, na nekom televizoru razglabao teoriju o podmukloj zaveri Amerikanaca i Ukrajinaca na poslu izdvajanja specifičnog ruskog, etnički čistog DNK, na osnovu koga bi posle kreirali smrtonosni virus koji će ubijati samo Ruse. Na novindžikino pitanje da li je nešto tako moguće, Rotopalankin urednik je odgovorio da ne zna da li je moguće, ali da „niko ne bi ulagao milijarde dolara u istraživanja da to nije moguće“. E sad, ako je tako nešto moguće, apelujem na genetičare da izdvoje DNK Rotopalankinih piskarala i da ga modifikuju tako da ubuduće, umesto rukama, pišu dupetima.