Žujović došao na suđenje u skafanderu sa ispisanim imenima preminulih kolega



Pulmolog doktor Dejan Žujović došao je na ročište u Prvom osnovnom sudu sa maskom na licu i u skafanderu, na kojem su rukom ispisana imena 140 lekara preminulih tokom pandemije kovida-19. Epidemiolog Predrag Kon tužio je Žujevića za povredu časti, ugleda i duševnu bol, a danas je održano drugo ročište. Sledeće je zakazano za oktobar.

Sa licem „upaljenim“ od vrućine, ispod maske i skafandera, dr Žujović je rekao da se posle ovog saslušanja oseća isto kao po izlasku iz smene u crvenoj zoni, objavila je Nova.rs.

„Nije hteo ni da me pogleda, ni da se javi, da kaže dobar dan, kad je video kako sam obučen“, rekao je kroz smeh Žujović za Nova.rs, opisujući susret sa dr Konom ispred suda.

Dvojica lekara su u pratnji svojih advokata ušli u zgradu suda, a iz nje izašli posle tri sata.

"Danas je saslušan samo doktor Kon i predugo je trajalo. Moje saslušanje je odloženo za oktobar. Ne znam kako smo izdržali unutra ovoliko. Bilo je sukoba mišljenja, malo su advokati vikali, a boga mi i sudija. Advokat suprotne strane je preterivao, pa je upozoren da će biti izbačen. Sudija nas je opomenuo nekoliko puta, a istina ima čovečanski pristup slučaju, što će ga verovatno koštati. Na saslušanju Kona bavili smo se periferijom, a ne suštinom problema. Ja mu ne verujem kada kaže da je imao neprijatnosti na ulicama Beograda, da ga je neko pljuvao i hteo da ga bije. Važno je shvatiti da ovaj postupak nije svađa dvojice kolega, već kritika odnosa nadležnih prema neophodnim postupcima tokom kovid pandemije. Zato sam i obukao uniformu", rekao je Žujović.

Na skafanderu u kojem je došao na suđenje, ispisana su imena 140 preminulih lekara.

"Do pola noći sam ih pisao, sve sam. Nisam sinoć ni spavao, jedva stojim, toliko mi je vruće da mi se čini da ću se onesvestiti. Ovako smo se svi mi, koji smo radili u crvenoj zoni, osećali tokom dve godine svaki dan", naglasio je Žujović.

Dodao je da nije siguran da je doktor Kon prepoznao skafander i da on uopšte zna kako to zaštitno odelo izgleda.

Ovo je druga tužba Kona protiv Žujovića, a prethodna je odbačena. Kon od Žujovića ovog puta traži isplatu u visini od 400.000 dinara, zbog kolumne i otvorenog pisma pod naslovom "Glamočko gluho kolo".

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd