Prvi direktan vlak iz Osijeka do Splita kasnio 83 minutePrvi sezonski noćni vlak iz Osijeka i Vinkovaca do Splita stigao je na splitski željeznički kolodvor sa 83 minute zakašnjenja zbog tehničkih poteškoća u Zagrebu, a njime je u Split doputovalo tristotinjak putnika. Putovanje vlakom od Osijeka do Splita, na prvoj direktnoj liniji između ta dva grada u više od 30 godina, trebalo je trajati nešto manje od 13 sati, ali su putnici na kraju putovali više od 14 sati.

Vlak će iz Osijeka i Vinkovaca do Dalmacije prometovati svaki dan do 29. kolovoza. “Zadnji vlak iz Osijeka prema Splitu išao je devedesetih godina te smo ovim projektom pokušali povezati cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Tako smo povezali svih pet slavonskih županija prema Dalmaciji i omogućili hrvatskim građanima da na ovaj način mogu kvalitetno putovati željeznicom”, rekao je na dočeku vlaka predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Putnici za Split krenuli su s dvije lokacije – u petak navečer u 20 sati iz Osijeka te iz Vinkovaca. Prometovalo se preko Bjelovara, jednim dijelom novoizgrađene pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno da bi se u jednu kompoziciju spojili u Zagrebu.

‘Nadamo se da kašnjenja neće biti u budućnosti’

Ukić se ispričao putnicima i novinarima na kašnjenju do kojega je došlo zbog poteškoća pri spajanja dvaju vlakova u Zagrebu. “Nadam se da ćemo mi te stvari otkloniti i da do takvih kašnjenja u budućnosti neće dolaziti”, kazao je.

Prema voznom redu, vlak će svakog dana polaziti iz Osijeka u 20 sati, a na krajnjem bi odredištu u Splitu trebao biti u 8:42 sati – nešto manje od 13 sati. U suprotnom smjeru putovanje će trajati oko pola sata duže – vlak će iz Splita kretati u 22:06 sati, a u Osijek bi trebao stizati u 11:36 sati.

Samo od najave sezonske linije do Splita prodano je 2 i pol tisuće karata a prema odluci Vlade osobama do 19 godina starosti prijevoz vlakom je besplatan. Vlak je u Splitu umjesto ranije najavljenog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana dočekao Tomislav Opačak, zamjenik pročelnika za gospodarstvo te županije.

Od Napulja do Milana put vlakom traje 5 i pol sati

Čini se da udaljenost između Osijeka i Splita, koja je oko 680 kilometara, nije jedini razlog zašto put traje ovako dugo, čak i bez kašnjenja zbog “tehničkih poteškoća”. Naime, HŽ je poznat po sumanuto dugim vožnjama, pa tako je nedavno Hrvatsku obišla vijest o vlaku koji iz Pule do Zagreba vozi 23 sata.

Za usporedbu, putovanje vlakom iz njemačke prijestolnice Berlina do francuskog glavnog grada Pariza, koji su udaljeni 878 kilometara, traje oko 9 sati, pokazuju podaci stranice RailEurope. Od Amsterdama do Beča prosječno putovanje traje malo duže nego od Osijeka do Splita, oko 14 sati, ali je udaljenost između nizozemskog i austrijskog grada 935 kilometara – što je oko 250 kilometara više nego između dva hrvatska grada.

Gledajući dva grada u istoj državi razlika je još i vidljivija. Napulj i Milano su nekoliko kilometara bliži jedan drugome od Osijeka i Splita – udaljeni su 656 kilometara – ali je putovanje između talijanskih gradova gotovo 7 sati brže. Prosječni put od Napulja do Milana traje 5 i pol sati.

Izvor: Telegram