ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Institucionalno koleno za vratom naroda



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Novosađani su, bar jedan deo njih, pokazali da taj nadaleko čuveni blagi vojvođanski temperament i te kako može, kada mu prekipi, da proključa i izlije se u vidu revolta na ulice, iste one ulice koje su sve manje ulice građana, a sve više ulice privatnih investitora, korumpiranih političara i pratećih im batinaša.

Ako smo nešto saznali tokom protesta građana zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, to je da nema samo Beograd specifične podgojene fizionomije koje su vrlo rade da kolenom sednu za vrat običnom čoveku ako se usudi da se zbog nečega buni. Što mu dođe kao neka bukvalna ilustracija onoga što oni koji su ih unajmili godinama već rade istom tom narodu, samo u nekom malo prenesenijem značenju.

I dok predsednik Srbije za proteste nije ni čuo, ali ipak zna da su oni koji su gazili po građanima to radili sasvim u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, u maniru svog šefa i uzora, bio u fazonu „Gim, šta je to Gim?“, tvrdeći da nikakvog privatnog obezbeđenja na protestu nije ni bilo. Кo su onda bili ti korpulentni momci sumnjivih pedigrea, u belim majicama, koji su gurali žene i klečali po tuđim vratovima? Da li su to možda neki sasvim slučajni prolaznici, koji su istovremeno i veliki fanovi urbanizma, urbanističkih planova i neimarstva kao takvog?

To su, pojasnio je najzad Vučević, pripadnici izvesne agencije za fizičko i tehničko obezbeđenje, sa kojom grad Novi Sad ima potpisan ugovor i koja obezbeđuje institucije u tom gradu, a videli smo da može lepo da posluži i za sprovođenje golog nasilja nad onima koji baš i nisu toliki fanovi GUP-a i investitorskog urbanizma, već više vole, recimo, prirodu. Naopako.

U svakom slučaju, zli internet im je vrlo brzo ušao u trag i identitet, pa se ispostavilo da ti naočiti momci uopšte nisu tako naivni i skloni poštovanju zakona - neki čak suprotno - pa se opravdano postavlja pitanje kakve su, pobogu, te institucije ako ih takvi tipovi čuvaju? A čuvaju ih, jelte, od naroda koji je pre toga zvaničnim kanalima i kroz zvanične procedure podneo više od 12.000 primedaba na pomenuti urbanistički plan, od kojih je razmotreno njih tačno - nula. Ako se institucije ovako ophode prema građanima - nije preterano reći da je to bilo jedno institucionalno koleno za vratom naroda - onda se ne može očekivati ni od onih koji ih obezbeđuju da će biti u belim rukavicama, sa cvetom u reveru i monoklom na oku.

Stara srpska poslovica kaže „Obezbeđenje je tačno onakvo kakvo zaslužuju oni koji ga angažuju“. Stoga je malo previše oprimistično da u zemlji u kojoj razni, sada već gotovo oficijelni, batinaši maltretiraju i tuku ljude u raznim prilikama, pa čak i tokom inauguracije predsednika, usvajanje jednog GUP-a prođe bez prigodnog oficijelnog batinanja. To ne samo da je već postalo tradicija, nego ima i jedan gotovo svečarski ton i prizvuk. Pa ko bi imao nešto protiv tradicije, makar to bila i tradicija kolena za vratom? Lepa je to tradicija, sve dok nije u pitanju vaš vrat.