DRAŽA PETROVIĆ - Telekomovi svedoci, dosadniji od JehovinihDraža Petrović, kolumna za portal N1

Od svih ljudi koji su kucali na vrata našeg stana bez najave u novijoj istoriji, najgore je prošla neka ljubazna, ali napadna devojka iz Telekoma, beše to pre neki dan.

Zato što joj je vrata otvorila moja supruga, tradicionalni prirodni penicillin za sve koji hoće da vam uvale neku bofl robu, recimo da vam uvale predsednika Vučića 24 sata na svim info kanalima po neverovatnoj ceni od 999 dinara za prvih šest meseci. A može i za dinar, zavisi koji paket izaberete.

- Gratis dobijate i Vulina! – rekla je, valjda, ta devojka iz Telekoma mojoj supruzi, pokušavajući da joj uvali Telekomov kablovski paket, plus Vulina, pa je, prema izjavama očevidaca, brzo sletela u prizemlje naše zgrade, ali je preživela, jer je, tvrde očevici, posle tog nemilog događaja, primećena u zgradi pored naše.

Bogu hvala, živa i zdrava, ali i dalje nije odustajala od misije da i komšiluku uvali Vučića na svim info kanalima po neverovatnoj ceni od 999 dinara, plus Vulina, gratis. A može i za dinar, ako se dogovorimo.

Mi u našem toplom porodičnom gnezdu imamo SBB. Najviše volimo da gledamo Kesića, pa onda N1, ranije smo gledali i PLJiŽ, ali nam se kod SBB-a najviše sviđa što nema mnogo Vučića u svim pozama 24/7, što podrazumeva da nema ni Vulina po neverovatnoj ceni od 999 dinara za prvih šest meseci. A može i za dinar, ako se dogovorimo.

- Ali, imate i Premijer ligu? – rekla je ona devojka koja je brzo sletela od našeg sprata do prizemlja, mojoj supruzi, pre nego što je poletela.

- Je l’ to kanal o Ani Brnabić? – raspitivao se i komšiluk smatrajući logično da je Premijer liga kanal o svim redovnim aktivnostima premijerke tokom dana.

- Nije. To vam je fudbal! – objasnila je ona devojka, što je i logično, jer bi bilo zaista previše da prava za prenos redovnih aktivnosti Ane Brnabić svi građani Srbije iz svog džepa plate 600 miliona evra na period od šest godina da bi vam posle došli na vrata da vam prodaju ono što ste već platili iz svog džepa…

Koliko puta su vam na vrata zakucali Jehovini svedoci, ona dva dosadna, ali nasmejana lika u belim košuljama i crnim pantalonama, namirisana i začešljana, te vas odmah sa vrata pitali: “Da li ste razmišljali o prolaznosti života bez boga?” I uz to pitanje vam uvalili po primerak lista “Kula stražara” i “Probudite se!”

I koliko puta ste im zalupili vrata?

Istina, u poslednje vreme sve je manje Jehovinih svedoka koji vam kucaju na vrata, ali se pojavila jedna druga mala verska zajednica, registrovana kao Telekom, koja za razliku od Jehovinih svedoka ne želi da vas prevede iz pravoslavlja ili katoličanstva ili islama u njihovu veru, nego žele da vas prevedu sa SBB-ovog kablovskog paketa na Telekomov.

I pitaju vas slično pitanje kao Jehovini svedoci. “Da li ste razmišljali o prolaznosti života bez Telekoma?”

Telekomovi svedoci su, ispostavilo se, dosadniji od Jehovinih, ali imaju bolju ponudu.

Mada je sličnost očigledna: i jedni i drugi žele da vam uvale svoga Boga.

Jehovini svedoci žele da vam uvale svoga boga Jehovu, ali ne nude uz njega Vulina i Premijer ligu gratis, dok Telekomovi svedoci nude da osim što možete Telekomovog Boga pratiti na svim info kanalima u stopu od jutra do mraka i obratno, možete da uz praćenje Telekomovog boga gledate i Premijer ligu. A o Vulinu da i ne govorimo.

Invazija Telekomovih svedoka dostigla je razmere specijalne vojne operacije: nekim ljudima pričaju da je SBB već prodat Telekomu, pa im je i bolje da odmah pređu na stranu Telekoma, dok ne bude kasno.

Drugima valjda pričaju da ako imate SBB-ov kablovski paket, od toga vam se suši kičma i rastu dlake na dlanovima.

Trećima valjda pričaju da će na zimu sem struje možda da bude i restrikcija SBB-a.

Vernicima valjda pričaju da Sveti Petar, kad raspoređuje ko će u raj a ko u pakao, najpre pita: “Koji ste kablovski paket za života koristili?”

Ako je vaš odgovor SBB, kažu vam Telekomovi svedoci, idete pravo u pakao.

Međutim, ima tu jedna stvar koju je Telekomovim svedocima rekao jedan moj prijatelj, pesnik, a koja je simpatična, tačna, čak se i rimuje.

- Nisam baš tolki som, da pređem na Telekom! – rekao im je taj moj prijatelj, pesnik, pre nego im je, naravno, zalupio vrata.