Junaci doba zlog: Nasmejani promoter mržnje – Milomir Marić



„Ja mogu da lažem i meni će svi da veruju. Vi i da kažete istinu, niko vam neće verovati.“ „Dobro, dajte nam intervju, imate mogućnost da lažete i u ovom razgovoru, kao što to radite u svojim emisijama.“ Ovako je izgledao razgovor Milomira Marića i novinarke serijala Junaci doba zlog, nakon čega je odbio da učestvuje u istini, da ne bi razorio sopstveno carstvo laži. Profesionalni standardi svega što je Marić ikada radio, zajedno sa teledirigovanim egzibicionizmom koji ga definiše, bili su takvi da sa pravom možemo da se pitamo - da li su to i bili mediji: ukoričeni papiri ispod kojih se potpisivao kao urednik, krasili su kioske, a video formati koje je izmišljao, uzurpirali nacionalne frekvencije. Ubijanje dosade i podizanje rejtinga, zauvek su ostali važniji od činjenica.

U prvom delu serijala, koji je tokom maja, juna i jula 2021. godine emitovan na televiziji N1, „portretisani“ su Milorad Vučelić, Ivica Dačić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Dragan J. Vučićević, Aleksandar Vulin, Goran Vesić i Svetlana Ražnatović. Emisije su rađene po rukopisu knjge „Junaci doba zlog“, nedavno preminulog novinara Slaviše Lekića.

U drugom delu serijala dokumentarnih emisija „Junaci doba zlog“ emitovane su epizode „Ana Brnabić: Fikus za šefa“, „Tomislav Nikolić: Zamlata na tronu engleske kraljice“ „Nebojša Stefanović: Zaštićeni svedok iz Beograda“, „Dragan Marković Palma – (kaba)dahija“,  „Vojislav Šešelj – magistar mržnje“,  „Nebojša Krstić – maneken paralelne stvarnosti“, „Željko Mitrović – kameleon u ružičastoj magli“, i „Ljiljana Smajlović – pukovnica relativizacije“.

Serijal je rađen po autorskoj ideji nedavno preminulog novinara Slaviše Lekića, a realizuje ga tim Audio i video produkcije JSP, koji predvode Jovana S. Polić (scenaristkinja i producentkinja) i Sanja Lončar (rediteljka i urednica).


Izvor: N1 Beograd