SVETISLAV BASARA - Poklanjanje Srba



Piše: Svetislav Basara

Pre izvesnog vremena u Beogradu je boravila Natalija Naročnicka da bi, između ostalih obaveštajnih poslova, održala pristupnu besedu u SANU, u koju bratski primljena i dodatno proširila rusku meku (i sve mekšu) moć.

Ne znam da li su ugledni građani Kitaj Goroda i Slavskog pojasa Naročnicku dočekali hlebom, solju i psalmopojanijem, ali su se ponašali kao seljaci kad im u goste dođu rođaci iz Beograda, što će reći da je Naročnicka primljena s takvom toplinom i uvažavanjem na koje ni u snu ne može računati u Matuški Rosiji. Šta da vam kažem, po ulicama Kitaj Goroda i u SANU tekli su potoci vazelina.

Pre nego što se vratila u okrilje zlatnog pravoslavlja, N. Naročnicka je bila vrlo ugledna marksistička kritičarka, sledstveno je bilo predvidivo da će joj Ordenom sv. Save odlikovani pravoslavni marksista Vučela u pravoslavnoj komsomolskoj pravdi Pečatu (zvijeri) posvetiti naslovnu stranu, umal grešna mi duša ne rekoh duplericu.

Patriotske odštampotine - predvođene pravoslavnim Novostima, opet s Vučelom na čelu - danima su prenosile Natalijina nadasve smorna (srpskom, međutim, srcu draga) blagoproseravanja i konfabuliranja na temu „sukoba dvaju koncepata“ hrićanstva - pretpostavljam marksističko-pravoslavnog i kaptalističko-katoličkog - u kome će - uz srpsku pomoć - Rusija izvojevati pobedu i odložiti apokalispu za najmanje 500 godina.

Čista rutina. Mala ulaganja, velika dobit, padne tu ponekad i poneki NIS. Sve bi to ubrzo prekrili ruzmarin, snegovi i šaš da Naročnicka po povratku u Rusiju nije podnela izveštaj naručiocu posete V. V. Putinu i da podnošenje izveštaja nije zabeleženo na video-klipu, koji je, treba li reći, postao viralan.

Izveštaj je podnet na svečanosti povodom Dana narodnog jedinstva - starijeg brata Dana srpskih barjaka - na koji je priveden kremaljski krem de la krema, uključujući i vodećeg borca protiv apokalipse patrijarha Kirila.

Stasom i glasom upadljivo sličnim stasu i glasu Ljubinke Milivojevne Milinčičke, Naročnicka je Vladimiru Vladimiroviču priopćila da se tokom putešestvija srela sa „episkopom bačkim Irinejom, da je govorila i u Matici srpskoj i da je imala mnogo sastanaka i javnih nastupa“.

„Kada biste znali kako Srbi sa nadom gledaju na Rusiju“, nastavila je Naročnicka da kiti, „i kako očekuju da Rusija ne skrene sa ovog puta, da ne pristane na kompromise, da izdrži do kraja u ovom egzistencijalnom sukobu - u sukobu ne samo oko Ukrajine već, kao što ste vi više puta rekli, u sudaru različitih projekata, budućnosti čovečanstva, posebno hrišćanskog sveta.“

Putinu je očigledno bilo milo, brk mu se smešio, a i Bulović je vajdio: video je kroz Natalijine oči Putina ko Pinki Tita, pomenut je u srcu Trećeg Rima, pred bratom Kirilom, malo li je.

Negde pred kraj rogatelnog pondošenja izveštaja, Naročnicka je sva ushićena rekla: „Srbi su me zamolili da vam se duboko poklonim.“ Wrong, Nataly. Trebalo je da kažete: Kitaj Gorod me je zamolio da vam poklonim Srbe.