MILAN ĆULIBRK - Vaše pravo da ne znate ništaMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 29. 3. 2023. 

Srbija je zaista srećna zemlja. Dok milioni Nemaca štrajkuju i na ulicama se bore za povećanje plata, dok Francuzi masovnim demonstracijama nastoje da zaustave reformu penzionog sistema (pri tome je kod njih prosečna penzija 70, a kod nas 42 odsto prosečne plate), dok građani Izraela protestuju protiv reformi pravosuđa, jer je zemlja „na rubu diktature“, u subotu je u Srbiji glavna vest u svim udarnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom bila partija bilijara, koju su odigrali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

„Posle Brisela, dašak svežeg vazduha u Beogradu. Mađarsko-srpski odnosi na vrhuncu svih vremena. Hvala na igri i druženju, predsedniče Vučiću“, napisao je na Tviteru Orban posle odigrane partije bilijara sa predsednikom Srbije. Bila je to praktično prva vest prvog Dnevnika javnog servisa u subotu, u 12.55. Prva vest i u drugom Dnevniku RTS-a u 19.30. I na Pinku, naravno. Pardon, bio je to deo prve vesti, koja je, ipak, počela citatom Vučićeve objave na njegovom Instagram nalogu. Javnosti je tako servirana protokolarna vest da se Vučić u Beogradu susreo sa mađarskim premijerom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, sa kojima je razgovarao „o razvoju geopolitičke situacije i novim projektima“. I to bi bilo – to.

Nismo saznali ni ko bolje igra bilijar, Vučić ili Orban. Da smo bar saznali rezultat, to bi bila i jedina vest u ovoj „vesti dana“. Ili je, ipak, glavna vest upravo trebalo da bude da, eto, dok se druge zemlje bore sa velikim problemima, kod nas teku „med i mleko“. S tim što mleko teče i bukvalno, jer ga pojedini farmeri prosipaju po ulicama zato što su otkupne cene sada manje od troškova proizvodnje. Istovremeno su neki mlečni proizvodi u prodavnicama i duplo skuplji nego pre godinu dana, a i po podacima zvanične statistike su cene mleka, sira i jaja povećane 43 odsto. Кako je onda moguće da nijedna mlekara neće da otkupi mleko od Jugoslava Tomića iz Stajićeva, koji je zbog toga već prosuo 20 tona. I svaki dan prosipa po 2.000 litara.

Nije, međutim, ishod partije bilijara jedino što nismo saznali ovih dana. NIN je želeo da sazna i koliko je koštala organizacija posete predsednika Vučića Vranju 11. marta i ko je to platio, Predsedništvo Srbije (a to znači svi poreski obveznici) ili SNS? Tim pre što predsednik namerava da u dogledno vreme obiđe celu Srbiju, pa će tih troškova biti još. Zbog toga je novinarka NIN-a Sandra Petrušić odmah, 12. marta, od Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja zatražila odgovore na tri pitanja. Кo je bio organizator ovog skupa na kome je govorio predsednik Vučić? Da li je Sportska hala ustupljena besplatno za potrebe održavanja ovog skupa? Ukoliko nije ustupljena besplatno, ko je platio zakup Sportske hale za potrebe održavanja ovog skupa?

I kao grom iz vedra neba, u nedelju 26. marta (eto dokaza da još neko u državi, osim predsednika, radi i vikendom) Sandri Petrušić su mejlom, oko podneva, stigli odgovori iz Vranja. Zbog činjenice da se radi o informacijama od javnog značaja odgovor prenosimo integralno: „Od osnivača lokalne samouprave grada Vranja dobili smo informaciju o dolasku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u posetu gradu Vranju i obilasku Pčinjskog okruga. Takođe, tom prilikom smo dobili informaciju da će predsednik, prilikom posete obići Sportsku halu, koja funkcioniše u okviru Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja – Sportski objekti i da će se obratiti građanima grada Vranja. Predsednik Vučić, prilikom posete gradu Vranju, obišao je Sportsku halu, koja funkcioniše u okviru Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja – Sportski objekti i obratio se građanima grada Vranja. S obzirom da se radilo o obilasku gore navedenog objekta i obraćanja građanima grada Vranja, nije bilo ustupanja objekta Sportske hale. S poštovanjem, Boban Mladenović, Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja - Sportski objekti.“

Ne sumnjam da bi urednici tabloida ove odgovore objavili sa naslovom u stilu – Nećete verovati šta o troškovima i organizaciji mitinga predsednika Vučića kažu iz Javne ustanove Sportski objekti iz Vranja. Sandra i ja i dalje ne verujemo. Ali, da parafraziram premijerku, razumeli smo kako da ovo razumemo. A verujem da ste i vi razumeli.