DRAŽA PETROVIĆ - Kad ne znaš da si Ana BrnabićDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je i kad si glup, rekao je Zoran Radmilović decenijama pre pojave Ane Brnabić, neobično živahne i neobično pametne osobe, za koju važi jedna osavremenjena parafraza ove sentence: „Kad si Ana Brnabić, ti ne znaš da si Ana Brnabić i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je i kad si glup.“

Mada je stvar gora, ako se, uzmimo za primer, desi da je neko paralelno i glup i Ana Brnabić, onda je faktički ta osoba i glupa i Ana Brnabić, a i ne zna da je i glupa i Ana Brnabić i nije joj teško, teško je pametnima, ali glupi su oduševljeni.

Sem glupih, sama sobom je neviđeno oduševljena i Ana Brnabić, čim uporno cirkuliše po televizijama sa nacionalnom frekvencijom i sladostrasno juriša na Danas, N1 i Novu, braneći predsednika Vučića od tajkunskih medija, najveće pošasti savremenog čovečanstva.

Ode Ana Brnabić na netajkunsku Televiziju Pink da se tamo „nane nanine“ tajkunskim medijima, a vlasnik Televizije Pink, mora da ne zna Ana, ušao je u anale i druge adekvatne otvore svih dosadašnjih vlasti i postao bogat isključivo zato što je ušao u te anale i druge adekvatne otvore svih dosadašnjih vlasti.

Tajkuni su, mora da Brnabić nema pojma, oni koji su se obogatili zato što su bili bliski sa nekom vlašću ili deo vlasti, ili što su svakoj vlasti ušli u anale i druge adekvatne otvore. Pa tako i vlasnik netajkunskog TV Pinka sa kog Ana vodi borbu sa tajkunskim medijima.

Kad tu borbu ne vodi sa Pinka, Ana se ne skida sa netajkunske TV Hepi, čiji je vlasnik neki Peconi, dopisni član Snajperske akademije nauka i umetnosti, skraćeno SANU.

Ček, ček, pardon, skraćenica SANU ne znači Snajperska akademija nauka i umetnosti, već Srpska akademija nauka i umetnosti, čiji je dopisni član gospodin Peconi, kome se ovom prilikom izvinjavamo, zbog nenamerne greške u kucanju.

U svakom slučaju, Ana Brnabić je osoba koja bi borbu protiv rasne diskriminacije počela tako što bi se učlanila u Kju kluks klan i iz prostorija Kju kluks klana napadala Kju kluks klan za teror nad Afroamerikancima, a uveče sladostrasno išla sa belom kapuljačom da im pali kuće. Jer kako drugačije objasniti osobu koja iz prostorija, takoreći studija, eminentnih srpskih tajkuna napada tajkunske medije i ne primećuje tu ništa neobično, što možda i nije tako čudno imajući u vidu čuvenu misao: „Kad si Ana Brnabić, ti ne znaš da si Ana Brnabić i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je i kad si glup“.

Mada je stvar gora, mora da ste to negde već pročitali, ako se, uzmimo za primer, desi da je neko istovremeno i glup i Ana Brnabić, i nije joj teško, teško je pametnima, ali glupi su oduševljeni.

Evo, recimo, oduševljen je Anom i neki Relja Ognjenović, direktor PIO fonda, koji je pozvao „nadležne“ da reaguju na Koraksovu karikaturu gde Aleksandar Vučić trenira Anu Brnabić, svog vernog kućnog ljubimca.

Poslednji put u novijoj istoriji je zbog neke karikature nadležne organe pozvala da reaguje jedino Islamska država, država koja ima isti smisao za shvatanje karikatura i smisao za humor kao aktuelna država Srbija.

Jer, kad si naprednjak, ti ne znaš da si naprednjak i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je i kad si glup.