Đorđe Miketić prekrečio mural sa likom Ratka MladićaĐorđe Miketić, poslanik Zajedno Moramo, potvrdio je za N1 da je prekrečio mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića koji se nalazi na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu.

Miketić je za N1 portal pojasnio da akcija prekrečavanja nije uperena samo ka tom muralu, već ka svima koji na bilo koji način raspiruju mržnju. Dodao je da će se akcija nastaviti ka ostalim muralima koji je podstiču ili raspiruju.

„Juče smo preko lica zločinca naslikali srce, a danas smo brisali slova zahvalnosti đeneralu smrti. Kao i ovaj mural koji je zaštićen specijalnim zaštitnim premazom, ni Srbija se jednim potezom ne može osloboditi mržnje i nasilja. To ce biti dugačak i težak „work in progress“. I moramo se uključiti svi zajedno“, poručio je Miketić.

Pozvao je sve građane da svako sa svoje fasade ukloni svastike, kukaste krstove, pozive na smrt bilo koje vrste, slova Z koja slave rat u Ukrajini, kao i slike osuđenih ratnih zločinaca.

„Mi ovo radimo kao besni građani, jer ovaj mural koji slavi ratnog zločinca odgovornog i za smrt dece, nalazi se na 200 metara od škole Ribnikar, a državni organi pa i sam gradonačelnik su stali u odbranu murala, i pri tome hapsili građane i aktivistkinje koji su pokušali da ga obrišu“, istakao je Miketić.

Na mestu gde se nalazilo lice, oslikano je srce, a tekst i ostalo je prefarbano belom bojom.

Juče su aktivisti takođe pokušali da uklone mural, ali su na kraju preko njega nacrtali srce.

Podsetimo, ovaj mural su građanski aktivisti u više navrata pokušavali da uklone iz centra grada, ali su ih u tome sprečavale desničarske grupe.

Izvor: N1 Beograd