Beli džip i nepoznati ljudi koji nešto kopaju: Milomir iz Vlaškog polja zatekao je muškarca i ženu koji „uzimaju uzorke“ na njegovom poseduNa porodičnom imanju Milomira Petrovića iz Vlaškog polja kod Knjaževca, koje se naziva Farma Koliba, pre nekoliko dana pojavili su se ljudi, koji su, kako on tvrdi “uzimali zemlju radi uzorkovanja, bez njegove dozvole”.

Prema njegovim rečima, sasvim slučajno, kada se njegov otac vraćao sa njive, zatekao je na livadi beli džip, i ljude kako nešto kopaju.

“On je pomislio da vade neke biljke i odmah me je pozvao. Ubrzo sam stigao i zatekao muškarca i ženu, kako kopaju. Upitao sam šta to rade na mom privatnom posedu, i ko su oni. Kazali su da su pogrešili put i da ih je tu uputila neka žena”, objašnja Milomir Petrović, kako je zatekao ljude na svom imanju.

Sagovornik Danasa kaže, da je njegov posed ograđen, da postoji ograda kao i kapija.

“Na livadi ne postoji put, već su oni džipom prošli preko nje. Tu mi je i plantaža višanja i dva hektara livada. Pošto je padala kiša i bilo je klizavo, oni su izgazili travu kao i deo pašnjaka. Tako da mogu da kažem da su mi napravili štetu”, ističe Petrović.

Na njegovo insistiranje ko su i šta tu rade, prvo su rekli da su zalutali, a zatim da za istraživanje uzimaju uzorke zemlje i da su obavestili Mesnu zajednicu o tome.

“Ali kada sam pozvao predsednika Mesne zajednice, on je kazao da ne zna ništa o tome. Onda su oni okrenuli priču, i kazali da su obavestili lokalnu samoupravu. Međutim, i iz lokalne samouprave su kazali, da takođe, nisu upoznati  i onda sam ja bio primoran da pozovem policiju”, kaže sagovornik Danasa.

Petrović kaže da je policija ubrzo stigla, uzela njihova imena i prezimena, i da je žena koja je bila u automobilu, na telefonu pokazala “nekakvo” rešenje Ministarstva rudarstva i energetike.

“Oni su kazali da u tom rešenju imaju dozvole za istraživanje nekakvih minerala, ali ja pitam, kako neko može da da dozvolu, da neko bez mog znanja uđe na privatan posed”, pita se Petrović.

Naš sagovornik kaže, da nije trebalo da se tako postupi, bez njegovog znanja, da neko upada na njegov posed, već su mogli da mu sve to kažu i pokažu, a kako on ističe za Danas, dozvolio bi da uđu.

“Tako je trebalo da se uradi, a ne ovako. Radila su se i ranije istraživanja, radiće se i u budućnosti, ali je neko trebalo da me obavesti, da će ta firma, na tom mestu, raditi ta istraživanja, i ja bih omogućio pristup, ali ne na ovaj način da mi prave štetu”, kaže Petrović.

On dodaje, da je jednog trenutka razgovor sa njima snimao.

“Uključio sam telefon i snimao tu ženu i mlađeg muškarca. Ona je počela da mi preti da će pozvati policiju zato što ih snimam, a ja sam odgovorio da sam već policiju obavestio”, kaže Milomir.

Prema njegovim rečima, nakon nekoliko minuta, oni su seli u džip i otišli, ali kako on tvrdi, dan kasnije, u selu se pojavila nova ekipa sa džipom, koja je takođe radila istraživanje zemljišta.

“Mogu još da kažem, da su uzorke sa moje livade uzeli, i ja nisam insistirao da ih vrate u zemlju”, kaže on.

Kako Petrović kaže za Danas, neće podneti krivične prijave, zbog toga šta su uradili, ali ga nešto drugo brine, kao i ostale meštane.

“Nas brine činjenica, da neko može da dođe na privatan posed i radi šta hoće. Ovo imanje su moji dedovi grupisali, prolivali krv i znoj da sve ovo naprave, da ostave unucima. Pa valjda i ja deci treba da nešto ostavim, a ne da Kinezi dođu da ovde kopaju. Mislim da ova firma radi za njih, pošto su ova brda bogata rudama, čak je ovde blizu nekada i rudnik bio”, ističe on.

Ono što ga je najviše pogodilo su reči žene koja je bila u džipu, i koja mu je kazala, “ma šta je vas briga šta će biti za 100 godina ovde”.

“Odmah sam joj odgovorio da me ne brine ova šteta toliko sada šta su uradili, ali da me najviše brine šta ću deci ostaviti”, kazao je Petrović.

Njegov posed je oko 10 hektara, to je Etno domaćinstvo sa nekoliko kuća i brvnarom. Tu se nalazi i ribnjak, bazen, i sve ono potrebno za prelep odmor.

Bukvalno svaka tačka placa ima prelep pogled ka Tupižnici, a dvorištem šetaju poni konjići, magarci, buševi, ovce, simentalke…

Brine ga i to, pošto je želeo da domaćinstvo još više uredi za turizam, “šta će u budućnosti biti, da neko ne dođe i jednog dana mu samo kaže, da se brzo iseli”.

“Nije važno da li će neko uzeti moje imanje, dovoljno je da krenu okolo. Zagadiće vodu, uništiće sve, i šta onda mi da radimo? Gde su moji novci koji sam godinama ulagao? Mnogo sam potrešen zbog svega”, zaključio je Petrović sa suzama u očima.

Izvor: Danas