Svedočenje inspektora Mitića: „Jovanjica“ je radila pod okriljem države



Inspektor Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušan Mitić svedočio je pred Specijalnim sudom o „nenormalnim“ pritiscima da se okanu „Jovanjice“. Tadašnji šef BIA, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić bio je u direktnom kontaktu sa ljudima koji su gazdovali najvećom plantažom marihuane u Evropi

U svojstvu svedoka pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženom za suzbijanje narkotika inspektor Dušan Mitić je rekao: "Od početka rada na slučaju Jovanjica smo bili pod pritiskom iz najviših državnih struktura“, piše BIRN Srbija.

Da se okanu istrage u slučaju najveće iliegalne plantaže marihuane "Jovanjica“ poručivao im je i tadašnji šef BIA, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čiju smenu traže učesnici protesta "Srbija protiv nasilja“, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje "da ga ne da“ jer "odlično radi svoj posao“.

Pritisak na Odeljenje za suzbijanje narkotika da obustave sve radnje oko "Jovajice“ su, svedočio je Mitić, vršili i jedan od šefova BIA Mirku Škero, ali i sam postupajuć tužilac u predmetu "Jovanjica“ Saša Drecun.

O pritiscima iz Vojno-obaveštajne agencije (VOA) i BIA da se slučaj zataška je tokom istrage pred zamenikom tužioca već govorio i Mitićev šef, načelnik IV odeljenja Slobodan Milenković, ali ti navodi nisu uneti u optužnicu u predmetu "Jovanjica 1“, pa nisu bili dostupni javnosti dok BIRN nije objavio ceo transkript Milenkovićevog iskaza, do kog je uspeo da dođe.

Proizvodnja droge pod okriljem države

Na početku svedočenja 15. juna predsednik sudskog veća sudija Zoran Ganić pitao je Mitića da li ostaje pri ranijem iskazu datom 2020. godine tokom istrage, a on je potvrdio da generalno ostaje pri iskazu da je njihovo odeljenje otkrilo proizvodnju droge pod okriljem države, ali je dodao i da sada ima nova saznanja "višeg stepena“.

Rekao je da su pritisci počeli čim je policija ušla na "Jovanjicu“, a vlasnik plantaže Predrag Koluvija je pokušao da ih odvrati da nastave sa istrgom hvaleći se kontaktima  sa najvišim državnim funkcionerima i ljudima iz političkog i ekonomskog života Srbije.

Mitić je rekao da je Koluvija veze sa pripadnicima bezbednosnog sektora potvrdio pokazujući mu prepisku sa visokopozicioniranim pripadnicima BIA, uključujući i onu sa Gašićem.

Kaže da je pitao Koluviju da li može da pogleda prepisku sa Gašićem, na šta mu je on dao svoj telefon.

"Njihova korespondencija od jednog dana pokazuje njihovu bliskost i prisnost, Koluvija sa njim komentariše ljude iz opozicije“, rekao je inspektor i dodao da se iz prepiske jasno vidi da je Gašić znao da je Koluvija donator agencije BIA i da je on bio "zapanjen da je diler narkotika donator BIA“.

"Iz poruka je jasno da Gašić zna šta se dešava na Jovanjici, a to se vidi i iz razgovora sa (prvim čovekom beogradskog centra BIA Mirkom) Škerom“, zaključio je Mitić.

Gašić zataškava "Jovanjicu“

Da su nalozi za zataškavanje Jovanjice stizali od Gašića bio je potvrdio i pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je u trenutku upada policije na "Jovanjicu“ došao na imanje sa zahtevom da policija sa informacijama o slučaju ne izlazi u javnost, piše BIRN Srbija.

Tošić je jedan od optuženih u predmetu "Jovanjica 2“ u kome se terete mahom pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.

"Pošto je bilo dosta pripadnika policije i bezbednosnih službi kada smo ušli na ‘Jovanjicu’, mi smo popisali sve koji su bili prisutni. Kad je stigao Tošić rekli smo mu da ćemo ga upisati, ako uđe na ‘Jovanjicu’. On je hteo da uđe i da vidi ko sve postupa“, rekao je Mitić pitajući se kako je Tošić uopšte saznao za akciju policije na "Jovanjici“, budući da su informaciju imale samo kolege iz njegovog odeljenja i tužilac.

"Tošić je hteo da mi prenese poruke, bilo mu je neprijatno i tresle su mu se ruke. A poruke su bile sledeće: da je BIA upoznata sa onim što se dešava na ‘Jovanjici’ i da nas moli da sa informacijama o akciji ne izlazimo u javnost,“ svedočio je Mitić, a prenosi BIRN.

Mitić je pitao Tošića da li je došao službeno, što je on potvrdio rekavši da dolazi po nalogu svog šefa Mirka Škera.

Zatim je, svedoči dalje Mitić, pozvao Milenkovića kako bi proverio da li je Tošić zaista došao po nalogu Škera. Milenković je na licu mesta pozvao Škera telefonom i on mu je potvrdio da je poslao Tošića i ponovio molbu da se sa informacijama o akciji ne izlazi u javnost. Škero je, kaže Mitić, Milenkoviću rekao da ove poruke prenosi po nalogu svog šefa, da "postupaju po uputstvu Bratislava Gašića.“

Izvor: BIRN, Vreme