Ružičasta krtica i obojena revolucijaZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Кo rovari tako pozno u dubini noćnog mira i sa Pinka na protestu u pištaljku glasno svira?
Ovo se otprilike zapitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sad već uobičajenog jutarnjeg nedeljnog gostovanja, ovog puta u Vikend jutru na Pinku kod Jovane Jeremić.

„Šta vam kažu ljudi iz vaše kuće koji su na protestu za gašenje Pinka, šta kažu ti stručnjaci? Mislim, svako ima pravo na sve, ali prima platu tu…“, upitao je predsednik.

Jovana Jeremić je rekla da za tako nešto prvi put čuje i da je to sramotno, a predsednik je onda zaključio: „Onda sam možda ja pogrešio, biće da sam ja pogrešio.“

Naravno, u ovo naizgled pomirljivo objašnjenje može da poveruje samo onaj ko nije bio u Srbiji u proteklih 10 godina ili je nekom neverovatnom slalom-tehnikom uspeo da izbegne predsednikova svakodnevna obraćanja. Svako drugi dobro zna da predsednik nikada ne greši i da je on samo manje ili više u pravu, zavisno od situacije, ali češće više.

Pošto smo utvrdili da je predsednik svakako u pravu, neminovno se nameće pitanje ko je ta ružičasta krtica koja učestvuje u obojenoj revoluciji? Кo je taj izdajnik koji zna da će ga čak i dron Željka Mitrovića snimiti, a on i pored toga izlazi na protest na kojem se, između ostalog, traži gašenje televizije na kojoj radi? Da li je to hrabrost ili ludost, ne znamo, ali voleli bismo da znamo ko je ta hrabrica ili ludak ili hrabri ludak ili luda hrabrica, ko je ta osoba od koje kreće promena odande odakle bismo je najmanje očekivali?

Da li je to možda Sarapa? Ili Irina? Ili Goca? Ili možda… Jovana Jeremić? Dobro, ona verovatno nije, ona ne bi mogla da izdrži da inkognito prisustvuje protestu. Morala bi da se javi svima i pokaže tabele sa podacima koliki joj je rejting. Ne na Pinku, nego na protestima. Dakle, Jovana otpada, ali ostali su sumnjivi. Ili… šta ako je to glavom i bradom…Željko Mitrović?! On kao svake subote u fazonu „E, ljudi, idem ja da snimam protest, nemojte me zvati da mi se ne bi prekidao prenos“, a u stvari možda odlazi direktno na protest, šeta ulicama, duva u pištaljku, skandira protiv Vučića i viče „Ua!“ kada govornici sa bine pomenu Željka Mitrovića.  

Znamo, možda ne zvuči baš realno, ali da li vam je zvučalo realno da Mitrović postane di-džej? Ili pronalazač? Da leti okolo sa mlaznicama na rukama? Ili da sagradi srednjovekovnu katedralu na Topčiderskoj zvezdi? Ili da dobije dozvolu za proizvodnju oružja? A eto, sve se to desilo. Dakle, Željko na protestima je nešto sasvim realno i moguće.

Jedino na šta Mitrović nije računao je i da nad Morijartijem ima Morijarti i da će predsednik prozreti njegovu lukavu igru. Zato je pokušao da predsednika što je više moguće zadrži u Jovaninoj emisiji, ali je on i tu igru pročitao.

„Mora da su vam govorili iz režije da trajemo još, zato što sad nema Zadrugu da mu diže rejting, pa je našao političku Zadrugu. Кako oni mene zavitlavaju“, rekao je Vučić i dao do znanja Mitroviću da sa njim nema šale. A možda je samo predsednik stvarno pogrešio. Ma biće to. A biće i da nije. Кo zna?