Velika Srbija i malena BanjskaNadežda Milenković, tekst za Peščanik.net, 9.10.2023.

Kad ste vlast, vi birate – pošto ste i sami prethodno birani na, ako je sreće po nacion, demokratskim izborima – elem, vi birate hoćete li „vaš narod“ naoružavati znanjem i informacijama ili ubitačnim neznanjem, još ubitačnijim dezinformacijama i, na kraju, formalnim oružjem.

Ako se odlučite za prvo, loša posledica po vas je da ćete dobiti zahtevne i probirljive birače. Ali čak i ako odlučite da ne budete prosvetitelj nego da stvarate puke glasače umesto slobodnih birača, to takođe možete iskoristiti na dobrobit naroda i nacije pa da, bez mnogo pitanja i objašnjavanja, državu uterate u demokratiju – skidaj fes, stavljaj cilindar, što reče otac moderne turske države (dobro, poočim je kasnije vratio i fesove i feredže).

Pa ipak je sadašnji predsednik Srbije, koji je još kao tek prvi potpredsednik vlade najavio „drastičnu promenu mind set-a“, odlučio da stavove nacije podesi na večito ratno stanje i da, nasuprot Ataturku, zahteva da se poskidaju i cilindri i pametne glave.

Umesto da ohladi usijane glave a ludim glavama naturi Veberom najavljivani „protestantski mentalitet“, čovek koji je od prvog trenutka svoje vlasti mogao šta je hteo i to nam neštedimice pokazivao, jedan od dva osnivača stranke koju su nazvali naprednom – stvorio je okruženje u kojem se unapređuju samo aplikacije za telefon.

Umesto zakona koji će da modernizuju Srbiju, on ozakonjuje zatucanost. Umesto da nametne put ka Evropskoj uniji, on se javno hvali vrdanjem i zagovara Amerusiju, destinaciju koju ni Orvel nije mogao da izmisli. Umesto Velike Srbije koju je nekada nudio na tanjiru, svojim glasačima je ispostavio samo velikog vođu i – prazan tanjir.

I sada, umesto da nas malena Banjska asocira na Banović Strahinju koji se u ono još zatucanije vreme junački poneo sa preljubom svoje ljube, vlast insistira da u kolektivno pamćenje smestimo ovo „herojsko“ nedelo i da se suprotstavimo navodnom „kolektivnom Zapadu“ umesto našoj individualnoj vlasti. I još važnije – da na izborima, kad god oni bili, zaboravimo da smo umesto letnjeg i zimskog računanja vremena dobili podelu na ono posle 3. maja i ovo posle 24. septembra.