Zoran Milanović donio je krajnje neočekivanu odluku


Zoran Milanović donio je krajnje neočekivanu odluku da ide na parlamentarne izbore.

Milanović se iznenadno pojavio na presici SDP-a i objavio da izlazi na izbore s SDP-ovom koalicijom kao premijerski kandidat. To znači da ćemo na parlamentarnim izborima, potpuno neočekivano, gledati sraz Milanovića i Plenkovića. 

Očekivalo se da će Milanović dati ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske, no to se neće dogoditi. 

"Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", objavio je Milanović. 

Milanović je potom pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima. "U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drukčije ne može", rekao je istaknuvši kako je taj čas za njega kucnuo "nametom stanovitog Turudića".

"To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama", ustvrdio je.

"Svi legalni, legitimni, pristojni načini, i oni možda malo manje pristojni, i pokušaji da se to dokine i spriječi završili su s još većim zulumom, bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem", dodao je. "Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju", poručio je Milanović i najavio da će okupiti saborsku većinu za "vladu nacionalnog spasa".

"Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iza sebe", kazao je.

"Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. Ovoga puta ne Heraklove rijeke Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze", rekao je citirajući stihove pjesme Jure Stublića.

"Obećavam, kao i nekoć, čistu vlast"

"Obećavam, kao i nekoć, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacit ćemo i zapriječit ćemo im povratak, ali ovog puta na dugo", poručio je.

"Sa mnom znate na čemu ste", dodao je i rekao kako se ni on ni njegovi suradnici nisu ogriješili niti će se ogriješiti o uzuse vlasti koji vrijede u civiliziranim, modernim, zapadnim društvima i demokracijama te pozvao na okupljanje stranaka i pojedinaca.

"Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas", rekao je.

"Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće, izlit će se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće... I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj", poručio je Milanović s Marulićeva trga, na kojem je SDP sazvao konferenciju za novinare.

Index je odmah nakon Milanovićeve objave da ide na parlamentarne izbore kao premijerski kandidat SDP-ove koalicije pokušao iz Ureda predsjednika dobiti odgovor je li podnio ostavku odnosno planira li je podnijeti, no nismo dobili odgovor. Potom se Milanović, sat i pol nakon objave da izlazi na izbore, oglasio i objavio da će "dati ostavku nakon pobjede" na parlamentarnim izborima. 

Podsjetimo, Milanović je raspisao parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja. 

Izvor: Index.hr