Njegova Bitka na Neretvi natjecala se za Oscara, a plakat je izradio Picasso



Veljko Bulajić, veliki redatelj, preminuo je 2. travnja, u Zagrebu, u 97. godini života.

Rođen je u Crnoj Gori, 22. ožujka 1928. U trećoj godini života s obitelji se preselio u Sarajevo, gdje je završio srednju školu. Godine 1943. priključio se partizanima, 1944. bio je teško ranjen. Od 1946. živio je u Zagrebu, gdje se školovao u večernjim školama te radio u odjelu za kulturu Doma JNA. Privučen filmom, upisao je filmski tečaj u Jadran filmu, a potom kao stipendist studirao filmsku režiju u Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu.

Asistirao je Vatroslavu Mimici na igranom filmu 'U oluji' (1952.), potom režirao šest kratkometražnih dokumentarnih filmova; prvi mu je bio 'Kamen i more' (1953.), u crnogorskoj produkciji, iste godine je u hrvatskoj produkciji ostvario film 'Brod lutalica'. U igranom filmu debitirao je dugometražnim ostvarenjem 'Vlak bez voznog reda' (1959., nagrađen za najbolji film i scenarij na festivalu igranog filma u Puli), uvrštenim u glavni program festivala u Cannesu.

Za film 'Uzavreli grad' (1961.) dobio je Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za scenarij na pulskom festivalu. U središtu njegova opusa ipak trajno ostaju ratna drama i spektakli o Drugom svjetskom ratu u svjetski poznatim filmovima 'Kozara' (1962., Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatne arene za režiju i scenarij; Zlatna medalja na festivalu u Moskvi) i 'Bitka na Neretvi' (1969., nominacija za nagradu Oscar u kategoriji stranoga filma), produkcijskom vrhuncu jugoslavenske kinematografije, te u kasnijem djelu 'Veliki transport' (1983.).

'Bitka na Neretvi' je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk, kao i tadašnje jugoslavenske zvijezde Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović.

Nakon razornog potresa u Skoplju 1963. realizirao je dugometražni dokumentarni film 'Skopje 63' (1964.), za koji je primio više međunarodnih nagrada, uključujući Grand Prix - Lav Svetog Marka za najbolji dokumentarni film na festivalu u Veneciji. Za televiziju je ostvario dokumentarnu seriju 'Crna Gora' (1972.) te zapažene dokumentarne filmove 'Titovi memoari' (1981.) i 'Mjesto sjećanja Vukovar' (2015.). Dobio je Nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo (2009.). Dobitnik je velikog broja nagrada, pisao je i scenarije za svoje i nekoliko filmova drugih redatelja.

Izvor: Dalmatinski portal