Novih đaka ni za dva odeljenja: Koliko će „Ribnikar“ u budućnosti imati maturanataUčenicima osmog razreda bio je poslednji dan škole. Maturanti tradicionalno defiluju ulicama širom Srbije. Ali pre proslave, oni sa opštine Vračar obišli su osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" - u čast drugara koji su u njoj stradali pre godinu dana. Istovremeno - istekao je i rok za upis u prvi razred osnovne škole, a u "Ribnikar" će ih znatno manje nego ranije. Očekivano, kažu stručnjaci.

Trebalo bi danas da im bude jedan od najsrećnijih dana, ali osmeh koči to što nisu svi zajedno stigli do cilja zvani matura. Drugarima čiji su snovi i planovi nasilno prekinuti u „Ribnikaru“ vračarski osmaci doneli su cveće.

Koliko će ova škola u budućnosti imati maturanata, pitanje je. U septembra u nju će krenuti znatno manje učenika prvog razreda, nego što je bio slučaj pre majske tragedije.

Zbog nepoverenja roditelja, ali i neizvesnosti hoće li škola postati memorijalni centar, objašnjava član Veća za obrazovanje gradske opštine Vračar Dragi Lukić.

„Tačno je da se upisalo skoro 40 prvaka i moramo raditi malo kampanju. Gledaćemo da se poveća broj prvaka, da ne ostanu ljudi bez posla“, rekao je Lukić.

Što zaista može da se dogodi, jer će naredne školske godine đaka biti za maksimalno dva odeljenja, umesto dosadašnjih pet, koliko je bio prosek, kažu roditelji.

Ovakav sled za univerzitetsku profesorku Milenu Dragićević-Šešić je logičan. Da li je privremen jer su rane još sveže, nije sigurna.

„Kako će se dalje dešavati, zavisiće od mnogo toga. Zavisiće pre svega od toga da li smo kao društvo istinski spremni da se suočimo sa problemima. Mi se kao društvo ne suočavamao ni sa jednim istinskim problemom“, rekla je ona.

A među prvima je sve, recimo to tako, predvideo psihoterapeut Milan Damjanac.

„Pravo je čudo kako o tome se uopšte nije razmišljalo, da li ta škola može da ostane škola, ako može, pod kojim uslovima, ako ne, šta da se radi sa tim, da li da se pretvori u memorijalni centar, da li da se izmesti…. Jer ovo, prosto se nije razmišljalo o ovome. Mislim da je to strašna trauma na koju mi ne znamo kako da reagujemo“, kazao je Damjanac.

Ni on sam ne vidi kako bi sve moglo da se prevaziđe, ali zna da ako država ne preduzme nešto, škola bi mogla da se ugasi kao institucija. Sa druge strane, u Veću za obrazovanje gradske opštine Vračar uvereni su da će „Ribnikar“ nastaviti sa radom.

Izvor: N1