Odlazak Vučića kod patrijarha propaganda: Blagoslov pre puta u Njujork, a nije 1389.



Nije 1389. niti sledi Boj na Kosovu. Predsednik Srbije, ipak se Bogu pomolio i uz patrijarhov blagoslov krenuo put Njujorka, gde u četvrtak glasaju o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. "Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja", poručio je Vučić - na Instragramu.

Može biti pun naboja i egzaltiran pred navijačima ili skrušen pred patrijarhom koji ga blagosilja. Sve shodno prilici i publici pred put u Njujork koji ima svoju medijsku, ali i skrivenu uvertiru.

„Molimo se da Vam Bog da snage da dostojanstveno i argumentima zastupate naš narod. Da imate mudrosti i odlučnosti da svedočite istinu“, poručio je patrijarh Porfrije.

Profesor Duško Radosavljević kaže da je odlazak Vučića kod patrijarha propaganda i da bi vrh crkve trebalo da objasni građanima zašto dozvoljava takve manipulacije. Podseća i da je poslednji put Slobodan Milošević pred odlazak u Dejton tražio blagoslov, a sada to traži Vučić.

„On je u stvari jedan eklektičar koji kupi tuđe ideje, prerađuje ih i sa tim zamajava široke narodne mase“, smatra profesor Radosavljević.

Radosavljević kaže da je Vučić namerno potencirao pitanje rezolucije u predvečerje lokalnih izbora.

„Vidimo i da je on nametnuo jedan dnevni red u potpunosti se ne obazirući na potrebe građana. Postavlja narativ o spasiocu – direktnom izaslaniku ne znam koga sad više na zemlji koji nas štiti i brani ne znamo od koga“, dodao je Radosavljević.

Dok Vučić putuje u Njujork, diplomatska akcija Srbije nastavljena je najsvečanijim prijemom za premijera Gabona Rejomona Endonga Sava. Endonga je na vlast postavila vojska posle puča prošlog avgusta. Gabon će u UN glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

„Mi ćemo u četvrtak popodne po našem vrremenu tačno videti ko nam je prijatelj, a ko nam je partner. Spram toga ćemo se mi vladati. To ne znači da ćemo ići u sukobe. Ali ćemo razumeti poruku svih onih država koje budu za rezoluciju“, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović kaže da su komentari predsednika Srbije o crnogorskim amandmanima na rezoluciju o Srebrenici neprimereni. Vučić je poteze vlade u Podgorici nazvao „odvratnom igrom“ i „perfidnim trikom“.

„Žalosno je da se predsednik Srbije neprimerenim rečima obraća i govori o Crnoj Gori“, navodi Ivanović.

Izvor: N1