Majić: Pravosuđe jedini tampon između građana i apsolutne svemoći vlasti

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da je sudstvo postalo "jedina brana između apsolutne svemoći izvršne vlasti i gradjana" a da su predstavnici pravosudja trenutno na "prvoj, poslednjoj i jedinoj liniji preostalih ljudskih prava".

On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da je sudstvo "jedini tampon izmedju gradjana i apolutne svemoći ljudi na vlasti", da se seća prethodnih vanrednih stanja, ali i koliko je država plaćala u sudskim sporovima za kršenje ljudskih prava.

"Opasno je kada se društvo, koje već nema poštovanje prema sudstvu, navikava kako je ta grana vlasti nebitna... Parlament više nemamo ni formalno. Možda sada vidimo koliko je važno da (pravosudje kao) brana ne padne, u suprotnom gradjani, nevažno od toga ko je na vlasti, ostaju podložni volji nekolicine pojedinaca, njihovim zdravstvenim stanjima, razmišljanjima...", dodao je Majić.

On je ocenio i da će prioritet bilo koje vlasti u budućnosti biti prevazilaženje podele medju gradjanima.

"Ovo je podeljeni narod, ovo nikako ne ide na dobro. Mi se gledamo iz rovova... a to na dugi rok ne može da funkcioniše", rekao je Majić.

Izvor: Beta, N1