ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a ‒ Panika


Zoran Kesić i ekipa Njuz. net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 12.3.2020.

Virus korona hara planetom. I dalje ne znamo kakav je tačno, pa ne znamo ni kako da se ponašamo. Metode borbe su različite. Neke države, poput Italije, proglašavaju karantin na nivou cele zemlje, a neke države, poput Srbije, virus korona proglašavaju najsmešnijim virusom na svetu.

Na međunarodnom skupu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, identifikovano je dvoje zaraženih virusom korona. Cela izraelska ekipa, koja je takođe prisustvovala događaju, poslata je u karantin. Ali, ako ste pomislili da se predsednik uplašio i zatražio da ga izoluju, kao što bi uradio neki drugi lider države ili, na kraju krajeva, samo odgovoran čovek, grdno ste se prevarili.

Pa nije predsednik neki šonja! Na šta bi to ličilo? Nedavno je izjavio da nikad ne bi nosio masku okolo, a takođe je odlučno saopštio da je spreman i u Vuhan da ide, valjda da prebije tog koronu ili da uskoči i posudu punu virusa. Kako bi sada izgledalo da, poput neke kukavice, ide u karantin i testira se? I to upravo sada, u vreme izbora? Glupost!

Ne možemo da tvrdimo, ali verujemo da su prethodnih nedelja urađena istraživanja koja su pokazala da bi Vučić pobedio i virus korona na izborima. Za Vučića bi glasalo 50 odsto, a za koronu - nijedan. Čak ni kad bi se ujedinio sa Đilasom, Šolakom i Boškom Obradovićem, taj korona ne bi imao šanse, jer narod vidi ko je marljiv, ozbiljan i odgovoran i ko naporno radi od jutra do mraka. Ma sa kugom da napravi koaliciju, Vučić bi ga porazio na biralištima!

Ali prozreo je predsednik ceo taj podli plan opozicije. Hteli su da ga stave u karantin kako ne bi mogao da učestvuje u predizbornoj kampanji. Što je glup plan, jer predsednik čak i da se povuče u karantin, ko kaže da ne bi bio u kampanji? Izoluje se, recimo, kod Milomira Marića u studiju. Marić je tu, kamere su tu, a poznato je da je to sredina u kojoj umiru čast, poštenje, dostojanstvo i osećanje stida, tako da ni taj virus ne bi imao baš mnogo šanse. I ne samo da ne bi mogao ništa predsedniku, već verovatno ni Mariću, pošto kažu da je alkohol pravi streptomicin za virus korona. Još bi ga poslali i u Parove, a nakon te golgote teško da bi mu palo na pamet da se ikad više kači sa Srbijom.

Ako kojim čudom korona preživi predsednika, Marića i Parove, poslednja linija odbrane je, naravno, zdravstvo. Ali ne bilo koje. Ne oni doktorčići koji, pod plaštom nekakve odgovornosti, pričaju kako treba biti oprezan i kako virus korona može i te kako biti opasan. Ne oni, već - JEDAN DOKTOR. Pogađate, mislimo na zvaničnog državnog doktora za koronu Branimira Nestorovića. On je već do sada izrekao toliko uvreda na račun virusa korona da ovome sigurno nije lako sada kada je najzad stigao u Srbiju. Od toga da je korona najsmešniji virus na svetu preko tvrdnje da žene mogu bez problema da idu u šoping tokom epidemije, pa do toga da Srbe od njega štite ni manje ni više nego geni, Nestorović je ne samo dotukao koronu, nego i nas uverio da nema razloga za paniku zbog virusa. Ostaje samo da vidimo da li možda treba da počnemo da paničimo zbog njega i zbog države koja se ovako neozbiljno ponaša u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji.