Bolesna deca u Srbiji zavise od dobre volje neznanaca


Piše: Milena Ilić Mirković
Prenosimo sa portala Nova.rs

Građani Srbije su odneli još jednu veliku pobedu prikupivši novac za lečenje male Sofije koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Sofija, na žalost, nije ni prvo ni poslednje dete u našoj zemlji za čije lečenje je novac prikupljan SMS-om. Brojni primeri poznati javnosti pokazuju koliko je širok spektar bolesti za koje naša država nema rešenje, pa životi naših najmlađih ostaju prepušteni samoinicijativi i humanosti građana.

Nada za malu Sofiju

Nadu za duži i kvalitetniji život maloj Sofiji Markuljević dali su građani Srbije, koji su pre dva dana, putem različitih akcija, između ostalog SMS poruka, uspeli da prikupe nepohodan novac za njeno lečenje.

Ova devojčica boluje od spinalne mišićne atrofije – retke, teške i u velikom broju slučajeva smrtonosne bolesti, zbog koje ne može čak ni da samostalno drži glavicu, ni da se kreće. Njena jedina nada je da primi dozu leka Zolgensma, i to pre svoje druge godine, a koji spada u najskuplje lekove na svetu i košta čak 2,1 milion dolara.

Iako je suma velika, u Srbiji postoji samo šetoro dece koja boluju od ove retke bolesti, a terapiju će uspeti da prime samo oni najuporniji, iza kojih će stati građani, ne i država. Put ka izlečenju je trenutno otvoren samo za malu Sofiju, i postoji razlog da se nadamo kako će biti uspešan.

Mala Teodora raste

Teodori Vranješević, koja sada ima već 12 godina, 13. jula 2017. godine obavljena je transplantacija koštane srži na Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu.

Ovoj devojčici je akutna mijeloidna leukemija dijagnostikovana u maju 2017. godine. U Srbiji su prognoze za oporavak bile loše, ali doktori u Nemačkoj su joj davali šansu. Za tu veću, tačnije jedinu šansu, država nije imala budžet.

Za skupu operaciju novac je skupljen u rekordnom roku. Tokom humanitarne akcije pojedinci, kompanije, organizacije, udruženja i brojni drugi učesnici iz Srbije, regiona bivše Jugoslavije, ali i iz mnogih zemalja sveta, skupili su za samo pet dana 350.000 evra potrebnih za lečenje. Međutim, u međuvremenu su se javile komplikacije koje su znatno uvećale troškove Teodorinog lečenja na 460.000 evra, ali je i taj novac ubrzo sakupljen.

Nađi dresovi spasili život

Pre šest godina slučaj devetogodišnje Nađe Novaković privukao je pažnju javnosti kada je student Jovan Simić prodajom godinama skupljanih dresova prikupio 80.000 evra za njeno lečenje. 

Nađi je 2013. u organizamu počeo da se gasi sistem za proizvodnju elemenata krvi, pa su, usled nedostatka trombocita, brojne naprasne modrice nagovestile roditeljima da je u pitanju nešto jako ozbiljno. Utvrđeno je da boluje od retka i teška bolest – mijelodisplastičnog sindroma – refraktorne citopenije.

Ona se prvo lečila na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj na odeljenju Hematologije i onkologije, ali ni pored mukotrpnih analiza, punkcija koštane srži i dve hirurške biopsije kosti nije bilo napretka. Iako u Srbiji za nju nije bilo rešenja, država o svom trušku nije htela da je pošalje u Nemačku, gde je za njeno lečenje bilo neophodno izdvojiti oko 300 hiljda evra.

Građani su i ovog puta stvar uzeli u svoje ruke – neki su kupovali dresove, neki davali svoje, neki slali SMS, a neki uplatili novac.

Ova devojčica je sada zdrava i sa svojim vršnjacima je krenula u srednju školu.

Zbogom za hrabrog Dušana

Na žalost, neke od teških borbi dece, koje su Srbiju digle na noge, nisu imale srećan kraj. Četvorogodišnji Dušan Todorović iz Svilajnca koji je bolovao od karcinoma neoblastoma, preminuo je pre dve godine u bolnici u Barseloni.

Dušan je u Barselonu otišao sredinom septembra 2018. godine, nakon što je u Srbiji pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za nastavak njegovog lečenja.

Nakon što su opcije za njegovo lečenje bile iscrpljene, pokrenute su brojne akcije u koje se uključila i Fondacija “Podrži život”. Pošto se Dušanovo stanje rapidno pogoršavalo, upućeni su apeli za hitno skupljanje novca, da bi iznenada odjeknula vest kako je neko uplatio nedostajućih 70.000 evra (od ukupno 191.000 evra), direktno na račun klinike u Barseloni.

Kasnije se ispostavilo da reč o fudbaleru Nemanji Matiću.

Koliko ima ovakavih slučajeva koji su manje poznati javnosti pokazuje podatak da se samo preko fondoacije “Budi human” u Srbiji trenutno prikuplja novac za lečenje čak 314 mališana.