DS: Srpska napredna stranka oštetila građane Srbije za 15 milijardi evra



Demokratska stranka je saopštila da je Srpska napredna stranka za osam godina oštetila građane Srbije za 15 milijardi evra i da će narednih nedelja na konferencijama za novinare obelodanjivati saznanja o korupciji do kojih su došli. Potpredsednica DS Dragana Rakić izjavila je da u Srbiji nikad nije bila jača sprega vrha vlasti i kriminala odnosno da vladajuća stranka ne krije, kako je rekla, "spregu sa mafijom".

Kao primer navela je da su funkcioneri SNS, BIA i MUP-a posećivali poljoprivredno dobro Jovanjica čiji je vlasnik uhapšen zbog uzgajanja marihuane.

Rakić je dodala da su do podataka o kriminalu i korupciji došli zahvaljujući poštenim ljudima iz policije, tužilaštva i javnih preduzeća iz kojih se novac ispumpava u privatne džepove.

Kao jedan od primera malverzacije, član Glavnog odbora DS Srđan Milivojević naveo je da je beogradska vlast odnosno GSP dala 7,4 miliona evra za najam mini buseva iako je za taj novac mogla da ih kupi, a da je tender bio takav da je mogao da prođe samo jedan ponuđač - onaj koji se jedini i prijavio.

Milivojević je objasnio da se do brojke od 15 milijardi evra ukradenih para nije došlo paušalno i najavio da će detaljnije govoriti o javnim nabavkama, Beogradu na vodi, prodaji PKB-a, auto-putu Pojate-Preljina, prodaji RTB-a Bor, putu kroz Grdelicu i brojnim pojedinačnim aferama SNS-a.

"Kako bi bilo jasnije o kolikom je novcu reč, za te pare moglo se sagraditi 300 hiljada stanova, ili 150 kliničkih centara poput onog u Nišu, izgraditi 10.000 vrtića ili kupiti 750 hiljada traktora", rekao je Milivojević na konferenciji za novinare.

On se obratio zaposlenima u preduzeću Lasta i pozvao ih da potvrde da li je tačno da je gradski servis tog preduzeća zatvoren i da se 1.000 Lastinih vozila sada popravlja u privatnom servisu, u gradu udaljenom 100 kilometara od Beograda.

Izvor: Beta, N1 Beograd