GomoraSaša Ilić, tekst za Peščanik.net, 20.4.2021.

Dragan Marković Palma se preigrao kada je pre nekoliko organizovao „toplog zeca“ za Mariniku Tepić u Jagodini. Verovatno je odahnuo, lupio dlanom o dlan i rekao svojim bliskim saradnicima da se to tako radi s opozicijom. Uostalom, on se uvek hvalio da kod njega opozicija ne postoji i da sednice Skupštine traju po 15 minuta. Međutim, ispostavilo se da noćni „sastanci“ u jagodinskim hotelskim i apartmanskim objektima traju daleko duže. O tome je javnost izvestila upravo Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, koja je na konferenciji za medije pokazala uznemirujuće svedočenje zaštićenog svedoka o „seksualnom zlostavljanju žena, devojaka i devojčica od 15 do 17 godina“ u Jagodini. Tako je njen dolazak u jedan zatvoren grad, kao i hrabrost da se suoči sa Palminim tigrovima, njegovim saradnicima i policajcima, koji su odbijali da je zaštite usled verbalnih napada u parku, uzrokovao duboke turbulencije, koje su na svetlo dana iznele prvo javno svedočenje o mračnoj strani pomoravskog Diznilenda.

Umesto javnog tužilaštva, nakon konferencije za medije, najpre su se oglasili Kurir i Informer, prenevši odgovor Dragana Markovića Palme koji je zapretio Mariniki Tepić zatvorom, ali je isto tako poslao javnosti svoju spekulaciju o identitetu zaštićenog svedoka, kog je „identifikovao“ na osnovu ručnog sata. Marković je naveo da se radi o „Branislavu Radosavljeviću, članu Stranke slobode i pravde“. Takođe, plasirano je i saopštenje žena zaposlenih u restoranu Tigar: „Ništa od iznetog na konferenciji za novinare nije tačno, odgovorno tvrdimo, jer godinama časno i pošteno radimo i nikada ništa slično nismo pomislili, a kamoli videli radeći u restoranu Tigar“. Od ostalih predstavnika vlasti oglasila se samo Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, preusmerivši odgovornost na Mariniku Tepić, koja bi, po njoj, trebalo da odgovara „ukoliko je znala za sve to, a nije prijavila“.

Tako se uglavnom, u tri poteza, rešavaju najozbiljniji problemi u Srbiji. Moglo bi samo da se pretpostavi šta bi se dogodilo kada bi neka žrtva seksualnog zlostavljanja, bez podrške javnosti i političara, odlučila da prijavi slučaj robovlasničkog tretmana žena i maloletnica, kako je zaštićeni svedok predstavio praksu predsednika Skupštine opštine Jagodina u „zabranjenom hotelu“ Alfa u Končarevu. Marinika Tepić je navela i pretnje koje su te žene dobijale, od toga da će „završiti u gepeku do bacanja s neke litice na autoputu“. Prostora za manevar u Jagodini zaista nema, videlo se to i tokom posete Tepić – odnosno, hod je moguć, ali samo između špalira muških bukača. No ta scena nije nimalo uznemirila ženski kolektiv u restoranu Tigar, niti nekog iz tabloida, pa ni Zoranu Mihajlović. Bilo je sasvim normalno da se tri žene tretiraju na taj nehumani način.

Inače, temu pedofilije je u javnosti tokom marta prošle godine pokrenuo Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koji je tom prilikom izjavio da „jedan ozbiljan političar poznat javnosti seksualno zlostavlja decu. On je poznat na nacionalnom nivou i učestvovaće u kampanji u predstojećim izborima i građanima svog grada će obećavati bolji život“. Međutim, od ovog fotorobota se nije odmaklo dalje, pa je sve ostalo u domenu nagađanja, dok su razni političari komentarisali da ne znaju o kome se radi, ali da bi Jurić trebalo da kaže ime tog političara, kako bi se „održalo suđenje po hitnom postupku i dosudila se maksimalna kazna zatvora“. Jurić se oglasio i nakon konferencije Marinike Tepić, izjavivši da je „svoja saznanja o pedofiliji u Jagodini već saopštio tužilaštvu kao i bivšem ministru policije Nebojši Stefanoviću“. Takođe, naglasio je da „dokaze poseduje porodica s kojom je u kontaktu, a koja je u jednom momentu iz straha odustala od svedočenja, zbog čega je nastao zastoj u istrazi“. Stefanović se nije oglasio povodom ovog slučaja, nije ni Predsednik. Možda je to ostavio za neki drugi dan ili za naredno gostovanje na televiziji Happy.

Prvi korak je učinjen, napravila ga je Marinika Tepić. Ime tog političara je izgovoreno i prvi iskaz svedoka je lansiran u javnost. Nije se moglo očekivati da Vlada padne, kako je Tepić najavila, jer se to nije dogodilo nikada ranije prilikom iznošenja isto tako opasnih svedočenja. Tužilaštvo uglavnom nije reagovalo, osim možda kada je na televiziji prikazan snimak Škorpiona koji streljaju civile iz Srebrenice. Ovoga puta, snimak zaštićenog svedoka, bivšeg radnika iz hotela Alfa, uznemirio je duhove u Jagodini, svakako i u vrhu SPS-a, čiji su visoki funkcioneri pomenuti u svedočenju. Napadi iz tabloida i vlade bili su isto tako očekivani. U slučajevima kada neko iznese činjenice koje ukazuju na kriminalne radnje postoji samo jedna opasnost, a to je da će ista ta osoba biti optužena za to zlodelo. Ukoliko podsećate na ratne zločine, uvek postoji verovatnoća da će tabloidi i neko od ministarstava upravo vas da optuže u javnosti za genocid. Setimo se nedavnih istupanja glumice Milene Radulović protiv učitelja glume Mike Aleksića. Isti mehanizam je sada pokrenut i u Slučaju Alfa, gde se ne radi o zlodelu anonimnog pojedinca, već o ustaljenoj praksi grupe visokih političkih funkcionera, koji su takav vid zabave, prema svedočenju zaštićenog svedoka, ugradili u politički sistem na izolovanoj teritoriji pod apsolutnom kontrolom jednog čoveka.

Na kraju konferencije za medije, Marinika Tepić je pozvala žrtve seksualnog zlostavljanja da se jave SSP-u i da pomognu svojim svedočenjima, jer bez njihovog istupanja moglo bi se desiti da čitav ovaj slučaj ostane na razini međustranačkog prepucavanja, kakvim sada želi da ga predstavi ne samo lider Jedinstvene Srbije, nego i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. To je očigledno zajednički stav koalicionih partnera u Vladi. Ako ode jedan njihov deo, moglo bi se dogoditi da kula od karata počne da se ruši i da evropske kulise oko zabranjenih hotela i gradova konačno počnu da padaju.