LJUBOMIR ŽIVKOV - Substantia non grata



Ljubomir Živkov, kolumna za portal Istinomer.rs

Marihuana ili Vučić, izaberite sami!

Načuo sam da predsednik neće udariti stranputicom na kojoj ga očekuje tobože slobodoumno čovečanstvo, ali tek kad mi ministar Vulin to prepriča, biva i meni jasno: predsednik Vučić, dok je na vlasti, neće dozvoliti marihuanu, ne marihuanu, kanabisa je bilo biće ga, ali neće biti legalizovan.

Ima zacelo građana za koje će ovaj izbor biti bolan, jer bi voleli da se kupovina džointa izjednači sa kupovinom deterdženta i praške šunke, ali bi, ipak, kudikammo više voleli da im Vučić bude vođa dok mu je na ramenu glave, malo predsednik, malo premijer, oveštala je to trakalica, a ima i baksuza kakav sam ja, koje ovo podseća na pitanje: jesi ti za Miloševića ili za NATO? Jer, ja bih da marihuana i dalje ostane u uzbudljivoj oblasti grešnog i protivzakonitog, a voleo bih i da godine ili godišnja doba koja su nadam se još preda mnom provedem u državi gde ne bi pojedinac imao glavnu reč u svemu, tačnije veselio bih se da Vučić abdicira, ma i u korist svog mlađeg brata, ili da bude potučen na izborima.

Ovo o kanabisu još i jeste predsednikova nadležnost, jer zakon o ozakonjenju do juče zabranjene supstance mora i predsednik da potpiše, ali sadašnji predsednik glavni je i kad se radi o državnom trezoru, obasuo je, kako sam reče, večite rivale narodnim novcem, čašćavao je, ne jednom, Srbadiju u Republici Srpskoj, odlučivao sam o vanrednom stanju, i naročito o ukidanju vanrednog stanja radi izbora; šef države prikazuje morbidne snimke leševa upozoravajući doduše gledaoce da decu sklone iz kuće, ili bar da im stave crni povez preko očiju, kaže da je gledao snimak nesreće na naplatnoj rampi, pa to porekne, kao što je pred slavnim voditeljem Srđanom porekao i svoje rođene izbore, a Srđan je predsednikovu trenutnu amneziju ili drskost propratio nezaboravnim povlađivanjem i epskom šutnjom, uh, što duže nabrajam kako se vladar vlada, sve sam bliži tome da glasam za marihuanu, tačnije za njenu legalizaciju. Dakle: u nemogućnosti da se neposredno obratim predsedniku Republike, ovim putem ga izveštavam da ću mu, ustraje li u svome otporu ovoj kulturi, koja i kod nas vrlo lepo uspeva – ono što je bio pamuk u robovlasničkoj Americi, mogla bi postati marihuana u Srbiji – uskratiti glas na izborima.

S druge strane, predsednikovo protivljenje legalizaciji marihuane govori mi i štaviše dokazuje da niko od osoba iz njegovog blagoslovenog okruženja nije znao ništa o Jovanjici: osoba koja se protivi ozakonjenju prometa ovog sve u svemu opojnog sredstva, kako bi tek mrko gledala na ilegalno i masovno uzgajanje te biljke!

Koliko ja pratim predsednikov razvojni put, a stalno se predsednik razvija, i kao student, i kao poliglota, i kao gastronom, i kao vojskovođa, i kao prosvetitelj – vladar:

1. neće nikad dati Kosovo (možda i zato što ga nema, kako dati ono što nemaš, kako predati ono što ne poseduješ? doduše, tržište je čudo, na njemu se promeće i nešto što je gore nego ništa, kao što je na primer dug, pa se i iz otišavše od nas lažne države može još izvući neka korist, može se možda umanjiti šteta?);

2. nije rad da bude upamćen kao reformator kad su u pitanju prava homoseksualaca (bude li Skupština usvojila Zakon o istopolnim zajednicama predsednik ga neće potpisati! Najpre, Skupština, ova, ne bi nikad izglasala nešto što predsednik ne ljubi, osim ako predsednik poželi da svoje poslanike, koji ga neumorno obasipaju psalmima, predstavi kao loše policajce, a sebe samog kao dobrog!)

3. neće dozvoliti da marihuana bude u našoj trgovačkoj mreži, iako bi to pridonelo da se budžet malko oporavi.

Ovo je ono što predsednik zacelo neće.

Nabrojati sve što predsednik hoće, a sve što hoće to kod nas predsednik i može, nadilazi i potrebe ovog osvrta i snagu ovog grešnog pisara, mada, iskreno, kad počnem da pišem o predsedniku kao da mi odnekud dotiče stalno nova snaga i nov élan: prateći predsednikovo višemesečno izvrdavanje da se vakciniše pomislio sam da bi radi izbora (koje će posle poreći kod nekog novog Srđana!), voleo predsednik da bude omiljen i kod onih koji se razmeću da im vakcinisanje ne pada  na pamet, i kod onih koji prostodušno i lakoverno zavrću rukav odričući se potomstva, slobode ko zna čega sve još, ali ako toliko vodi računa o svakom glasu, kako se ne plaši da će mu tačke 2. i 3. umanjiti trijumf na izborima?! Uveren sam da ga svaki listić na kojem nije zaokruženo njegovo ime boli, ali pošto sve zna, zna i da homoseksualaca kojima neće ispuniti baš sve snove nema kod nas puno, drugo, kao vrsni samouki psiholog zna verovatno i da golubye (staroruski sleng) nisu osvetoljubivi, bore se vekovima za prava onih koji su drugačiji, pa će, ako su dosledni, glasati i za predsednika drukčijeg od njih, a koji čini toliko dobra i heteroseksualcima, i homoseksualcima, i onima koji se mogu ili moraju suzdržati od seksa. Što se ljubitelja marihuane tiče, većina je problem nabavke i konzumiranja rešila ne čekajući da država uznapreduje u širokogrudosti, i oni će ponovo glasati za Vučića: možda baš i zahvaljujući kanabisu zaista veruju da žive u svetu boljim od svih drugih svetova.