Vulinov biser: Licu sa poternice poručio da zna gde se krijeSrpska policija zna gde se nalazi Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana za kojim je Srbija raspisala poternicu ali i pored toga on još nije priveden. Ipak, ministar policije Aleksandar Vulin je tako važnu informaciju saopštio građanima cele Srbije preko televizije sa nacionalnom frekvencijom, pa svakako i Radoju Zviceru.

„To je čovek koji je u bekstvu, imamo vrlo dobre informacije gde je, još uvek je nedostupan našim organima. Taj čovek ima takvu količinu novca i takvu kriminalnu mrežu da može da dođe do bilo koga“, kazao je Aleksandar Vulin u jutarnjem programu na televiziji Pink.

Da li saopštavanje takve informacije na televiziji pred milionskim auditorijumom, pa i Radojem Zvicerom, može ugroziti njegovo evenutalno hapšenje i da li na taj način Vulin nesvesno daje Zviceru prostor za beg i eventualno bolje skrivanje, samo su neka od pitanja koja su otvorena nakon njegovog gostovanja u jutarnjem programu.

Ne treba zaboraviti da je Zvicer, sve dok juna prošle godine nije ranjen u Ukrajini, živeo ispod radar policije godinama. Ispostavilo se da je u tu zemlju ušao koristeći bosanski pasoš koji mu je garantovao nevidljivost jer u Ukrajini nema nijedno diplomatsko-konzularnog predstavništa Bosne i Hercegovine, a „skrovište“ je pronašao u luksuznom kompleksu Pečerski rejon, naselje Lipki gde kvadrat košta između 10 i 15 hiljada evra!

Zvicerova mreža bekstva i skrivanja od nadležnih, ali i kriminalaca iz suparničkih klanova, bila je toliko snažna da je njegova supruga Tamara u toj zemlji čak osnovala i firmu, dok je Zvicer opušteno uživao u blegodetima krvavog novca baš kao da nije jedan od najtraženijih osoba srpsko-crnogorskog podzemlja – izlazio je u picerije i restorane, išao na trčanje, šetao psa…

Gotovo je kristalno jasno da Zvicera nikada ne bi pronašli da to nisu učinila grupa škaljaraca koja je pokušala njegovo ubistvo. Mediji su tih dana oformili dve verzije toga na koji je način lociran Zvicer – ili da ga je neko od ukrajinskih jataka odao ili da je njegovu lokaciju odao neko iz klana.

Da li se Zvicer i ovog puta sakrio u luksuznom kompleksu stanova u Kijevu, gde zidove deli sa gruzijskim mafijašima, Vulin nije precizirao. Međutim, nekoliko dana pre gostovanja u jutarnjem programu na ružičastoj televiziji, ministar je u intervjuu za „Novosti“ kazao da je bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i svakog drugog pripadnika MUP ugrožena sve dok je Radoje Zvicer na slobodi.

„Dokle god su vođe „kavačkog klana“ na slobodi, mislim na Radoja Zvicera i njegove saradnike, bezbednost svakog pripadnika MUP koji radi ili je radio na slučaju Belivuk – Miljković je ugrožena. Predsednik Vučić je nosilac državne politike koja je omogućila obračun sa kriminalom i naravno da je on uvek meta. Njegova likvidacija bi Srbiju gurnula u haos i sukobe, a to je stanje u kome kriminalci zavladaju“, kazao je za „Novosti“. Na listu otvorenih pitanja dodaje se onda i da li prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova indirektno ugrožava predsednikovu bezbednost i bezbednost svojih ljudi iz redova policije.

Poternica zbog više likvidacija

Država Srbija raspisala je poternicu za Radojem Zvicerom jer, prema nezvaničnim informacijama „Blica“, istražni organi sumnjaju da je naručio brojna ubistva na teritoriji Srbije.

Veruje se da je Zvicer učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva u Srbiji i regionu i regrutovanju novih članova klana u Srbiji, i to preko Veljka Belivuka.

Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović, zvani Džoni, koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana. Kako je glavni „posao“ kavčana distribucija kokaina, veruje se da su njih dvojica upravo u tom poslu sarađivali sa Zvicerom.

Izvor: Nova.rs