Policajci, sram vas bilo što ste uhapsili Koluviju!



Ono što je do pre nekoliko dana bila sumnja koju valja ispitati, juče su postali "nepobitni dokazi". Upravo tu reč predsednica Vlade Ana Brnabić je iskoristila govoreći o paralelnoj strukturi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i njihovoj želji da iskoriste slučaj "Jovanjica" zarad rušenja vlasti.

- Strašno je da je postojala paralelna struktura u MUP, koja je imala takvu moć da čoveka ucenjuje slobodom kako bi optužio Andreja Vučića. Ta mreža ljudi je imala cilj da sruši Aleksandra Vučića, a na nama je da utvrdimo od koga su dobili taj zadatak - rekla je Brnabić za Prvu televiziju.

I pored toga što predsednica Vlade tvrdi da je već ustanovljeno da je postojala paralelna struktura u MUP-u, nijedan nadležni državni organ to zapravo nije utvrdio. Naime, ne postoje nikakve informacije da je tužilaštvo ovim povodom pokrenulo i predistražni postupak, a kamoli da je neko osumnjičen.

Brnabić svoje nepobitne dokaze verovatno temelji na intervjuu načelnika Službe za specijalne istražne metode Tomislava Radovanovića koji je u petak za istu televiziju rekao da je "ubeđen" da je u MUP-u postojala paralelna struktura "sa precizno odabranim ljudima" čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, fomirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku jedne zapadne obaveštajne službe, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod "tajkuna" i organizovanih kriminalnih grupa.

- Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja - kazao je Radovanović.

Jedini državni organ koji je prethodnih dana ispitivao navode da je policija nudila prvookrivljenom u slučaju "Jovanjica" Predragu Koluviji da "prizna" da je radio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića, bio je, kako Danas saznaje, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije.

Kako je Radovanović rekao, u okviru ove istrage saslušana je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić. Svi oni su, precizirao je, odbili poligrafsko testiranje.

Advokat Nenad Tasić koji zastupa Dijanu Hrkalović potvrdio je da je njegova klijentkinja prošle nedelje, u svojstvu građanina, saslušana od strane SUK-a. On je naglasio da zapisnik o saslušanju nosi oznaku "strogo poverljivo" i da samo on, njegova klijentkinja i službenici Sektora unutrašnje kontrole mogu da znaju šta je bio predmet ispitivanja, šta je ona rekla, da li je bilo ponuđeno poligrafsko ispitivanje i da li je ona na njega pristala.

- Izuzev te grupe ljudi, na osnovu zakona, niko drugi ne sme da bude u posedu te informacije, a kamoli da ih iznosi javno. To predstavlja otvoreno kršenje zakona, ali očigledno da zakon ne važi isto za sve. Sektor za unutrašnju kontrolu MUP-a bi morao da se pozabavi sa ovim curenjem informacija - kaže Tasić.

Nakon Radovanovićevog gostovanja na televiziji, u subotu je konferenciju za medije sazvao i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, javno ističući želju da bude poligrafski ispitan o njegovim tvrdnjama.

- To što me je Radovanović optužio da radim protiv svoje zemlje i u korist neke druge zemlje je laž najvećih razmera i kao patriota, kažem, te besmislice će morati da objasni pred državnim organima jer ja ne želim da pređem preko toga - kazao je Stefanović.

Nakon ove konferencije, održana je sednica predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj su Stefanović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imali sastanak. Vučić nakon sednice nije želeo da oda previše detalja o razgovoru sa nekada najbližim saradnikom.

- Pustite nas sa teškim optužbama, mi ćemo o tome da govorimo unutar stranke. Zato imamo i Skupštinu stranke. O tome ćemo mi da raspravljamo unutar sebe, a nadležni organi će da utvrđuju ko je počinio krivično delo, a ko nije - naglasio je Vučić i dodao da bi mogao film da se pravi o podmetanju dokaza protiv njega i načinu na koji je to pokušano.

Advokat Borivoje Borović, koji je zastupao potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića u sporu protiv Andreja Vučića, ističe da se bez angažmana tužilaštva koje bi sve ove navode detaljno ispitalo, cela afera svodi na zamajavanja naroda privatnim problemima vladajuće stranke.

- Imajući u vidu da je u Srbiji pravosuđe devastirano do mere da praktično ne postoji, sve ostaje na međusobnim optužbama. Da je tužilaštvo nezavisno, ono bi moglo da ispita sve ono što uključeni akteri iznose u javnost. Tužilaštvo, međutim, ne sme da uđe dublje u tu materiju, pa tako recimo nisu smeli da veštače telefon koji bi dokazao sa kim je u danu hapšenja komunicirao Koluvija. Isto tako, slučaj Belivuk je vremenski oročen na 2019 i 2020. godinu, dok se prethodni period prosto ignoriše. Tužilaštvo ne sme da zadire u takve detalje jer bi se otkrila direktna povezanosti vrha vlasti sa organizovanim kriminalom. Bez takve istrage, sve ovo se svodi na igranku vlasti i strahujem da će na kraju da budu žrtvovani neki pojedinci iz policije - ističe Borović.

Izvor: Direktno.rs