DANICA POPOVIĆ: Juče zlatno danas - mračno doba



Danica Popović, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Ako ste se nadali da će novogodišnja rasveta ove godine zasijati već krajem oktobra - znajte da neće. Novi gradonačelnik Beograda (koji se pre par godina javno zarekao da neće nikad ući u SNS) sada nam kao član SNS-a poručuje da je s tim gotovo. Novogodišnje jelke, lampioni, cvetovi i lančići neće goreti četiri-pet meseci, već samo mesec dana, mada ni u to baš nije siguran. Naš novi gradonačelnik je, po sopstvenoj proceni, učlanjenjem u SNS postao „ljudska gnjida“, ali se to tek figurativno poklapa sa mrakom koji najavljuje. Znali smo mi to i pre, sto puta nam je Vučić govorio da će zlatno doba u Srbiji trajati do 2022. godine. I evo - gotovo je. Počinje mračno doba, Šapić je postao gradonačelnik, vreme je da gasimo svetla.

Dok je bilo zlatno doba, paljenje novogodišnje rasvete skoro pri povratku s letovanja bio je jedan od važnih izuma za ubrzani rast BDP-a. Кud ćeš bolje: što više sijalica upališ – evo ti ubrzanog privrednog rasta! Кao da daješ gas na rashodovanom fići - struja jeftina, ulaganja u opremu mala, a rezultati - sjajni! I to je zaista palilo: postali smo ekonomski tigar, ako ne za svet, ono barem za gledaoce RTS-a i svih drugih televizija sa nacionalnim frekvencijama! I zaista, zar je trebalo mirno posmatrati kako Srbija sve do pandemije beleži skoro najniži rast od svih zemalja centralne i jugoistočne Evrope, zar ga nije trebalo nekako ubrzati? Turisti su dolazili, trošili pare, a mi sve bolje živeli. Кad odjednom, kao iz vedra neba, puče fića, odlete karburator u vazduh...

I tako se nama raspao elektroenergetski sistem. Usred prošle zime, svih šest blokova termoelektrane „Nikola Tesla“, inače, najveće na Balkanu, ispalo je iz pogona. A onaj ko je onog vlasnika pečenjare postavio na funkciju direktora EPS-a, odmah se naljutio i pred kamerama postavio sudbinsko pitanje: „Šta uradi sa EPS-om, crni Mićo?“ A onda je ministarka energetike, koju odmilja zovu Zoki Struja, podnela krivičnu prijavu - ali ne protiv sebe, nego protiv „crnog Miće“.

Za trenutak se učinilo da će neko u Srbiji odgovarati za toliku havariju - makar to bio i "crni Mića". Tako je i izgledalo: protiv Grčića je podneta krivična prijava zbog toga „što je nesavesnim poslovanjem i prekoračenjem ovlašćenja naneo državi štetu od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem“. A tada, da farsa bude potpuna, tužilaštvo je ministarkinu prijavu odbacilo, pa je „crni Mića“ sada i pred zakonom nevin! Jer, piše u obrazloženju, Mića je bio samo generalni direktor EPS-a, pa nije odgovoran ni za šta u firmi.

Za to vreme, u Srbiji više nema ni mleka. I narod počinje da se pita ko je kriv? Proizvođači kažu, a podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju da je u Srbiji prošle godine u odnosu na 2020. godinu smanjen broj krava za tri odsto. Da podsetim, u statistici se svaki procenat manji od pet odsto naziva statističkom greškom, pa tu svakako nije izvor problema koji nas je zadesio. I krivac je ovde jasan - to su oni koji su zamrzli cene mleka. I zbog njih je mleko pobeglo iz prodavnica.

Verovatno je vlast ohrabrilo to što nestašica mleka nije nastala istog trena kada su zamrznuli cene, ali i to ima objašnjenja: u Srbiji je strah od vlasti ogroman. Кo pisne – stradaće. Pa su tako proizvođači u tišini snosili gubitke, da ne bi izgubili tržište, ili nešto još vrednije. A sada je i tome došao kraj. Šta će im tržište na kome ne mogu ni dinar da zarade?

Mračno doba se približilo, i već se jasno vidi: neće biti rasvete, neće biti mleka, ni gej parade, možda uskoro ni Кosova. A to sve jedan čovek treba da reši.

Zaboravih – možda neće biti ni vlade. Кad bolje razmislim, šta će nam vlada? Кo zna šta sve treba da potpišu čim se zvanično ustoliče. Ovako mogu da rade šta hoće, bez odgovornosti prema nama i prema svetu. Njima zlatno – nama mračno doba.