Zoran Кesić i ekipa Njuz.neta - Siroče iz Praga



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Uljuljkali smo se malo. Pričali su nam da živimo u zlatnom dobu, da su nam magacini puni svega i svačega, graška i sardina naročito, pričali su nam da se druge zemlje raspadaju po šavovima, a mi stojimo nikad bolje u svemu i eto, malo smo se opustili.

I sad odjednom, u svega nekoliko dana, predsednik Aleksandar Vučić nam je, tako nepripremljenima, saopštio da će sve otići u majčinu. Prvo, propašće šoping molovi u regionu. Naše nije pominjao, tako da ako se desi neka nuklearna kataklizma, valjda ćemo i dalje moći da šopingujemo. Dalje, saopštio nam je predsednik da može da se desi da izgubimo sve što smo za ovih 10 godina stekli i uštedeli, kao i da je situacija grozna, ali biće i gora, mnogi neće preživeti do 31. marta, čak 48 zemalja biće na ivici gladi, biće gora situacija nego devedesetih, a ako vam sve to nije dovoljno, nova Staljingradska bitka je bliže nego što mislite. Pritisci na našu državu su ogromni i povećavaju se iz dana u dan, Hrvati nam blokirali dotok ruske nafte od 1. decembra, a ni Dodik nam izgleda više nije drugar.

A ako ste mislili da je vama teško pošto ćete, jelte, baš vi da se tokom predstojeće zime smrzavate, gladujete i pijete jod zbog mogućeg nuklearnog rata, predsedniku je još teže jer on sve to mora da vam saopšti i to onako kako on jedino i ume - bez ulepšavanja, brzinom munje i pravo u facu. I ne samo to. On mora da ide okolo i da razgovara i pregovara sa raznim mrskim likovima o energetici, Кosovu i miru u svetu, dok vi sedite i arčite struju i gorivo koje vam je on obezbedio. Ma šta obezbedio, lično dopremio u Srbiju sa svojih deset prstiju!

I povrh svega toga, vi nađete po društvenim mrežama nekakve snimke na kojima se predsednik vidi kako usamljen stoji i skroluje po telefonu na samitu u Pragu i podsmevate mu se tvrdeći kako tamo niko nije hteo da se druži sa njim! Predsednika je to toliko pogodilo da je, usred sveg haosa i rešavanja najtežih problema sa kojima se zemlja suočava, morao da odgovori na prozivke da je bio „tužan kao siroče u Pragu“, rekavši da to nije istina i da su jadni oni koji to tvrde. Nije, doduše, dobio ručak tamo, gotovo ceo dan nije ništa ni jeo, ali on nije ni otišao tamo zbog toga. On je, kako nam je rekao, razgovarao sa čak 38 zvaničnika, niko nije imao toliko sastanaka kao on. Jedino što nismo dobili snimke tih sastanaka, pa ćemo morati da mu verujemo na reč.

Sve u svemu, koliko god je vama teško, predsedniku je još teže jer vi morate da brinete samo o sebi, a on mora da brine ne samo o sebi, jer o sebi i ne brine, već mora da brine o vama i to sve dok svakodnevno brine i o državi. Кad priča kako nam ide fenomenalno, vi odgovarate da laže i ulepšava stvari, a kad priča kako ćemo svi da pocrkamo, vi ste u fazonu „šta mrači ovaj, ne mogu više da ga slušam“. Pa dogovorite se već jednom sami sa sobom. Ili, jednostavno nađite boljeg predsednika. Ovog izgleda ne zaslužujete.