Jovanović: Mi smo neobrazovana nacija kojoj je moguće podmetnuti bilo štaUrednica "Novog magazina" i novinarka dnevnog lista "Danas" Jelka Jovanović ocenila je za N1 da smo "jedna neobrazovana nacija kojoj moguće podmetnuti bilo šta i to za male pare". Ona je rekla da će se posle rezultata popisa tek saznati koliko još imamo nepismenih ljudi, ali da je funkcionalno nepismenih oko 40, 50 odsto. Pominje i činjenicu da deca iz Srbije ne prolaze Pisa testove, ali i starije osobe koje je srela koje samo gledaju TV Pink...

Ona je ukazala i na problem odnosa prema izbeglicama u Srbiji i izveštavanja medija o nedavnoj pucnjavi u Subotici, ističući da se time podiže ksenofobija u društvu.

Ocenila je da je u celu priču umešana politika, te da se u medijskim izveštajima potencira da je neko imao kapu „UČK“ što bi trebalo da nam ukaže da nam Kosovo inflitrira teroriste i šalje na granicu sa Mađarskom.

Jovanović podseća i da ovo nije prva takva situacija sa migrantima i da je Aleksandar Vulin ranije obilazio migrante koji su klečali, zbog čega se sada stvara odijum u Srbiji koja pre nekoliko godina važila za finu zemlju po pitanju izbeglica.

Time se ksenofobija dodatno podstiče. „Mi smo ovde bez empatije ostali odavno. Saosećanje nemamo ni za najbliže, a kamoli ljude koji dolaze“, rekla je Jovanović i dodala da tome treba pridodati i vladajuću desničarsku ideologiju i poruke da uvozimo radnu snagu koja će da nam zauzme imanja.

„Običan čovek onda kaže samo nam još migranti fale“, rekla je urednica „Novog magazina“ i novinarka dnevnog lista „Danas“.

„Dva mirotvorca koja zveckaju oružjem“ na Kosovu

Povodom navoda iz štampe da Srbe na severu Kosova za manje od mesec dana čeka nova velika kriza ona je istakla da se stvara užasna atmosfera na Kosovu, gde postoji ne samo nepoverenje između dve zajednice, nego i unutar srpske nacionalne zajednice.

Podseća i na paljenje automobila sa registarskim tablcicama RKS koje će na kraju morati svi da uzmu.

Jovanović kaže da ne zna u čemu je taktička pobeda o kojoj govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Imamo s druge strane nepomirljivog Kurtija koji će samo kad mu Vašington kaže poslušati“, ističe Jovanović i ocenjuje da na delu imamo „dva mirotvorca koja zveckaju oružjem“.

„Da je situacija krajnje tenzična i iskrica može da zapali tamo je tačno“, navodi.

„Ne šokira me ponašanje lokalnih šerifa“

Povodom navoda o sukobu odbornika i člana SNS u Nišu koja tvrde da ih je onaj drugi napao, Jovanović kaže da je „ponašanje lokalnih šerifa ne šokira na žalost“.

U pitanju je, dodaje, uobičajeno ponašanje koje je samo pod ovom vlašću „malo žešće“ nego pod drugim vlastima.

„Upravljaju ljudima kao stvarima, a pošto su zakoni rezervisani za druge, oni mogu da se ponašaju kako hoće“, rekla je.

Ocenjuje i da je u slučaju iz Niša iako su se sukobila dva muškarca iz SNS, zapravo centralna figura gradonačelnica Sotirovski.

„Pitam se kako idu ulicom, kako ih nije sramota“, rekla je Jovanović i dodala da smo „promovisali ideologiju sile i nasilja kao uobičajeno i prihvatljivo ponašanje nažalost na svim nivoima, pa zato sad imamo i u školi i kući svuda nasilje. Šalje se poruka drugim ljudima da samo ono što se odluči s Andrićevog venca – da je to jedino dopušteno“, kaže Jovanović.

Podseća i na nove pretnje kolumnisti Danasa Nenadu Kulačinu, „pošto su zaključili posle neuspešnog sajber napada da su verovatno stari dobri plakati najbolja poruka“.

„Atmosfera je više nego neugodna i negativna sa teškim posledicama“, kaže.

Izvor: N1 Beograd