Iskliznuo vagon sa šina kod Zaječara, prevozio fosfornu kiselinu



Na delu pruge između stanica Zaječar - Minićevo, došlo je do iskliznuća jedne vagon cisterne, sa jednim obrtnim postoljem, tovarene fosfornom kiselinom, saopštila je kompanija "Srbija Kargo". Reporterka Nova S koja je na licu mesta javlja da je bilo 12 vagona, a da je samo jedan blago iskliznuo. Fosforna kiselina se nije izlila, a na teren su odmah iza ponoći izašle i vatrogasne i policijske ekipe. Pomoćni voz i specijalizovana ekipa „Infrastrukture železnica Srbije“ podigli su oko 12.30 sati na prugu vagon cisternu. Predstoji uklanjanje železničke kompozicije sa mesta iskliznuća, a zatim i popravka oštećenih delova železničke infrastrukture, navodi se u saopštenju „Infrastrukture železnica Srbije“.

Kako navodi „Srbija Kargo“, u sastavu teretnog voza koji je za šabački „Eliksir“ saobraćao iz Prahova za Šabac, bilo je 12 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije „Eliksir“.

List Danas podseća da je ova pruga nedavno rekonstruisana. Nedaleko je i reka Timok.

Kako je rekla reporterka Nova S, primetili su šrafove pored pruge, pa se postavlja pitanje da li je rekonstrukcija urađena kako valja.

„Infrastrukture železnica Srbije“ su saopštile da u prethodnom periodu nije rađen remont pruge između Knjaževca i Zaječara, na čijem se delu sinoć dogodilo iskliznuće, već da je kapitalni remont pruge urađen od Niša do Knjaževca.

„Na pruzi Knjaževac – Zaječar, na čijem delu se sinoć dogodilo iskliznuće, u ovoj i prošloj godini radnici ‘Infrastrukture železnica Srbije’ obavljali su pojačano tekuće održavanje koloseka. Ono je podrazumevalo delimičnu zamenu pragova na pruzi, pa je u prethodne dve godine zamenjeno oko sedam hiljada pragova, zatim zamenu pojedinih šina, dopunu tucanika, kao i regulisanje koloseka“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: N1 Beograd, Danas