Roditelji dečaka koga je ubio drug: Sva deca su znala da nosi noževe u školuTrinaestogodišnjak iz Niške Banje, koji je 5. oktobra, u svom domu, ubio dečaka iz razreda i dalje je na psihijatrijskom veštačenju u Beogradu, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo iz Niša. Počinilac M. M. krivično je neodgovoran, a roditelji stradalog deteta traže ispitivanje odgovornosti njegovih roditelja, pre svega majke zbog, kako kažu, zanemarivanja.

Nije to bila tuča maloletnika koja se završila ubistvom, niti vršnjačko nasilje, tvrde Mića i Sanja Simić iz Niške Banje, koji su imali samo njega – trinaestogodišnjeg Andreja.

Uskoro će četiri meseca od kako ga je na smrt izbo vršnjak iz odeljenja, a pošto ga je pozvao kod sebe kući. Na molbe roditelja da ga se kloni…

„On je meni rekao: ‘Mama, ti ne znaš ono što ja znam. Ja sam njemu najbolji drug, on mene neće da povredi nikada“, kaže Sanja Simić, majka nastradalog dečaka.

Znali su je dečak sa kojim se njihov sin družio počeo da kupuje noževe. Nosio ih je i u školu. I na utakmice, tvrdi otac.

„Sva deca su znala da on nosi noževe u školu“, tvrdi otac nastradalog dečaka Mića Simić.

I nastavnici i uprava isto to su morali da znaju, tvrde roditelji. Desilo se i da ga je razredna zbog toga pretresala, kažu oni, ali tada ništa od hladnog oružja nije nađeno.

„Verovatno da škola ne bi izašla na loš glas“, ocenjuje Sanja, majka nastradalog Andreja.

Iz škole, za sada, nema komentara.

Niško Osnovno javno tužilaštvo za N1 navodi, da je maloletni počinilac na psihijatrijskom veštačenju u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu i dodaju da se radi o veoma kompleksnom veštačenju.

Osnovno javno tužilaštvo Niš

Osnovno javno tužilaštvo Niš: „Predmet je formiran po Izveštaju PU Niš, te se ne preduzimaju radnje protiv konkretnih lica, već se preduzimaju radnje u cilju vršenja daljih provera. Rano je da se daju bilo kakve prognoze o vremenskom okončanju postupka“.

Majka gubi strpljenje

Majka nastradalog dečaka, međutim, gubi strpljenje. Podseća da ovakvi postupci moraju ići brže.

„Jer krajnje je vreme da se krene sa mrtve tačke“, kaže Sanja.

Roditelji tvrde da još nisu ni saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Posekotine po čitavom telu, najmanje 17 ubodnih rana

Bez informacija šta se dešava u istrazi bili su, kažu, donedavno, dok na 16 strana nije stigao izveštaj sa obdukcije. Toliko je, kažu, bilo potrebno da se opišu dečakove povrede i posekotine po čitavom telu. Pokušavao je i da se brani, tvrde oni i navode da o tome svedoče brojne rane po šakama.

„To je monstruozno ubistvo. Da je samo ubistvo, on bi imao jednu povredu. Za sada, ono što znamo je da je imao zasigurno preko 17 ubodnih rana“, tvrdi Mića Simić, roditelj ubijenog dečaka.

Kažu Simići da su više puta „upozoravali majku dečaka“ koji im je ubio sina. Dan pošto su Andreja sahranili, otac M. M. im je, tvrde, došao na vrata. Jedna njegova izjava ostavila ih je u čudu.

„Upitali smo ga, jel si li ti znao da nosi ranac pun noževa? On je odgovorio – ja sam se zapanjio – njemu su ti noževi služili za igru“, priča Mića Simić.

Izvor: N1 Beograd