Profesor Čedomir Čupić o korupciji u Srbiji i Danskoj



Ovih dana objavljena je najnovija lista „Transparency International“ o stepenu korupcije, prema kojoj je Srbija nazadovala u poslednjih godinu dana.

Srbija se za 2023. godinu nalazi na 104. mestu od 180 svetskih zemalja, prema percepciji korupcije. Kada se pogleda region, jedino je Bosna i Hercegovina lošije rangirana od Srbije i nalazi se na 108. mestu.

Jedan od komentara na ovu vest dobili smo u programu “Probudi se” na TV Nova S.

Korupcija kao psihijatrijski poremećaj

Govoreći o ovim najnovijim podacima, profesor Čedomir Čupić, koji je nekada bio na čelu Odbora za borbu protiv korupcije, dao je primer jednog našeg sugrađanina koji se suočio sa sistemom u kome nema korupcije.

U Danskoj, priča Čupić, korupcija ne podleže krivičnim sankcijama, već se smatra psihijatrijskim poremećajem. Kad vas uhvate u korupciji, vi idete na psihijatrijsku kliniku, kaže.

“Srbija je težak bolesnik”

Profesor Čupić ovu informaciju objašnjava na primeru građanina Srbije iz okoline Leskovca koji je u Danskoj hteo da da “koverat” jednoj činovnici za neke papire.

“Klinika javlja porodici da je on u klinici, ali porodica kaže da je on zdrav. A oni mu odgovaraju: Ne, on je težak bolesnik”, kaže Čupić i dodaje da su tada našem državaljninu našli jednog našeg advokata u Danskoj.

“Advokat je onda otišao i objasnio lekarima da je to kulturološki obrazac u Srbiji. Oni su mu rekli da onda Srbiju kompletno treba staviti u kliniku.”

Epilog je da su svi članovi porodice morali da potpišu da će sledećih šest meseci dolaziti svake subote na edukaciju.

“Napravljen je tim pravnika, socijalnih radnika, psihologa i onda su oni polagali to. Vidite kako je to suptilno”, završio je priču Čupić.

On je zaključio da je u velikim zemljama nemoguće iskoreniti korupciju, koja se kreće do 15%, ali u malim zemljama kao što su Danska ili Srbija, može se ovakvim merama potpuno iskoreniti.

Izvor: Bonitet.com