Lekari ogorčeni zbog izjave Danice Grujičić



"Ujedinjeni protiv kovida" su, "izuzetno uvažavajući stručnost prof.dr Danice Grujičić u oblasti neurohirurgije, uz neizmerno poštovanje za sve profesionalne uspehe profesorke i koleginice", u saopštenju izrazili ogorčenost povodom njenog nastupa kojim je, kako navode, iznela "omalovažavajuće i netačne informacije o potpisnicima pisma".

“Iako smatramo da na omalovažavanja i diskreditacije izrečene od strane nekih kolega iz Kriznog štaba, kao i ljudi sa evidentnim političkim funkcijama (ministar zdravlja, predsednik republike) nije potreban odgovor, nakon jedne današnje izjave odlučili smo da izađemo sa novim saopštenjem”, naveli su u saopštenju.

Podsetimo, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu je, gostujući u emisiji Novi dan na TV N1, za otvoreno pismo lekara rekla da bi ga više cenila da je došlo nakon što su se te iste kolege ponudile da malo zamene lekare u kovid-bolnicama.

“Ne vidim da su oni predložili nešto drugačije nego što je to predložio Krizni štab, mislim da u ovoj situaciji treba da pokažemo jedinstvo”, rekla je, između ostalog, Grujičić.

“Ujedinjeni protiv kovida” u saopštenju konstatuju da, “očigledno da i sama bez jasnog uvida u sadržaj istog, postaje deo narativa koji pokušava da diskredituje sve kolege koje imaju drugačije mišljenje od predstavnika Kriznog štaba”.

Potpisnici otvorenog pisma, kojih je trenutno 2.760, navode da su zahtevi jasno napisani u pismu i podsećaju koji su:

1. zahtev da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,

2. zahtev da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima,

3. zahtev za nezavisnom istragom; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali tražimo profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost,

4. zahtev da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini,

5. zahtev da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba,

6. da se stane na put zastrašivanju i politizaciji u zdravstu koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

“Još jednom, podvlačimo da mi kao potpisnici pisma NE MOŽEMO da predlažemo mere bez uvida u istinite statističke podatke. Kao kolege, za većinu članova medicinskog dela Kriznog štaba imamo svako poštovanje, ali izražavamo nezadovoljstvo njihovim delovanjem koje može da bude posledica neznanja, nemanja tačnih informacija, ali i svesnog i namernog pristajanja na netačno informisanje javnosti”, navodi se u saopštenju.

Prof. Grujičić predlažu da detaljnije pročita pismo i imena potpisnika.

“Tako bi videla da je ogroman broj potpisnika deo kovid sistema – brojni anesteziolozi, lekari opšte medicine, internisti, infektolozi, mikrobiolozi, ortopedi, radiolozi i drugi. Naravno, nije moguće da svi potpisnici rade u kovid bolnicama jer poštovanu koleginicu podsećamo da i dalje postoje brojni pacijenti oboleli od drugih bolesti na koje NE SMEMO i NEĆEMO da zaboravimo. Još bismo naglasili da mnoge kolege potpisnici pisma nisu imale ni dan odmora već mesecima, da iz skafandera izlaze i dolaze kući svojim porodicama iznureni i isrpljeni na svaki način i da je ovakva izjava uvreda za sve njih”, saopštili su.

Dodaje se da svi potpisnici otvorenog pisma traže “hitno izvinjenje”.

“S obzirom da je u svojoj izjavi pozvala na jedinstvo – uzvraćamo pozivom da konačno detaljno pročita naše pismo i potpiše ga ukoliko se slaže i time doprinese njegovoj težini. Uputstvo za potpisivanje se nalazi na sajtu www.ujedinjeni-protiv-kovida.net. Naravno, može i da nastavi sa omalovažavanjem. Svako bira svoj put”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: N1, Nova.rs