Tepić: Bratija Brnabić detonirala budžet



Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, izjavila je ispred Republičkog javnog tužilaštva da je bratija Brnabić detonirala budžet. Ona je navela da je firma Aseko, u kojoj je brat premijerke Igor Brnabić direktor, iz budžeta novca građana dobila oko 40 miliona evra.

“Pored bratije Vučić, bratija Brnabić postala je prva u čerupanju budžeta. Pre tri dana sam rekla da je samo od EPS-a firma Aseko u polednje dve godine od kada je ona premijerka dobila više od 20 miliona evra novca građana za razne usluge. Samo od EPS-a. Ovo je samo polovina novca koje je firma Aseko, gde je direktor Igor Brnabić, dobila iz budžeta, a u kupno je iz budžeta dobila 40 milona evra. Do tada su prihodi i zarade od poslovanja ove firme bili zaista minorni, u odnusu na trenutka kada 2017. Brnabić biva izabrana za presednicu vlade i nakon toga kreće široko”, navela je Tepić.

Ona je rekla da pored EPS-a, firma u kojoj je direktor brat Ane Brnabić imala aranžamane sa Nacionalnom službom za zapošaljavanje od gotovo šest miliona evra samo u dve godine, Ministarstvom finansija od gotovo 3,5 miliona evra, Ministarstvom trgovine i telekomunikacija od više od dva miliona evra, sa Elektromrežom više od dva miliona evra.

Ona je predala spisak, kako je navela, svih poslovnih partnera firme Aseko, gde se vidi da je poslovanje isključivo sa državnim firmama, državnim organima, državnim ustanovama…

“Da skandal bude veći, odmah nakon što Brnabić postaje premijerka, imamo ubrzano upravljanje Kancelarijom za IT i elektronsku uslugu u avgustu gde je i dotadašnji saradnik Brnabić postavljen za direktora. U odlukama Vlade o osnivanju ove kancelarije piše da je ona direktno odgovorna predsednici Vlade. A onda imate da je Kancelarija za informacione tehnologije i elktronsku upravu, koja je direktno odgovorna premijerki, 15. novembra 2019. firmi Aseko dodeljuje ugovor od 180 miliona dinara. Najdirektniji mogući sukob interesa”, rekla je Tepić.

Ona je navela šta još treba da se dogodi da Republičko javno tužilaštvo reaguje, te da će na pisarnicu odneti ugovore.

“Ovde u ovom ugovoru vidite da se u tri tranše uplaćuje 180 miliona dinara”, rekla je Tepić.

Ona je dodala da Ministarstvo pravde posluje sa firmom Atos IT Solutions, a da je u grupaciji dobavljača i firma Aseko, te da se to ne može vieti preko Uprave za javne nabavke.

“Vi nećete kao Aseko naći ovaj aranžman od 34 miliona dinara , već preko Atosa”, rekla je Tepić i dodala da takvih ugovora ima još.

Osim reakcije Tužilaštva, kako je navela, očekuje da i Igor Brnabić ili da momentalno prestane da radi sa državnim organima i da će se za koruptivno delo sukoba interesa pozabaviti antikorupcijski tužioci.

“Opravdanje što smo čuli od Ane Brnabić da šta sad, njen brat sad ne treba da radi svoje posao, jer je ona predsednica vlade. Da, to je cena njenog ulaska na javnu funkciju. Obna nek radi, ali ne sa državom, na čiji budžet stavlja potpis Ana Brnaboić. Radi ti brnabiću koliko hoćeš, ali ne sa državom, gde je prva u hijerarhiji tvoja sestra. Ne može više jare i pare”, dodala je Tepić.

Ona je dodala da oni moraju da se opredele, tužilaštvo da reaguje, te da će sve ovo biti analizirano preko ozbiljnog antikorupcijskog tužioca, a ne ovog kojem većina građana ne zna ni ime.

“Građanima će biti nadoknađen veliki gubitak u milionima i milionima evra, u kojem su partija i bratija, nepotizam, trgovina uticajem učinili takav da za njih nema, ali za privatne džepovve bratije Brnabić uvek ima”, rekla je Tepić.

Upitana za aranžmane Dragana Đilasa, ona je rekla da je on lično otišao u policiju i da mu je rečeno da se protiv njega ne vodi nikakva postupak.

Na pitanje kakav razvoj događaja predviđa u slučaju Telekoma, ona je rekla da čeka oglašavanje Saveta za borbu protiv korupcije.

“U odnosu na to ćemo videti reakciju. Ja sam u dopisu Savetu, kada sam im poslala koruptivni ugovor između Telekoma i firmi Igora Žeželja, napomenula da taj ugovor proslede i Vladi Srbije, jer je Vladin Savet, i Tužilaštvu. Nadam se da se to i dogodilo. Videćemo kako će analizirati taj ugovor i u skladu sa tim odlučiti šta dalje”, navela je Tepić.

Na pitanja novinara portala Nova.rs da li je sad neko kontaktirao, budući da je prošli put kada je otvorila temu Telekoma preko posrednika kontaktirao Žeželj, ona je rekla da to sada niko nije uradio.

Ona je za naš portal navela da su joj se javili zaposleni iz EPS-a, neposredno pre konferencije, i rekli joj da jedan od poslova koja firma Aseko radila za EPS 2018. nikada nije stavljen u funkciju, jer aplikacija nije bio upodobljen sa sistemom EPS-a.

“Tek sada posle dve godine su dobili nalog će početi da je koriste od 1. oktobra”, rekla je potpredsednica SSP.

Ona je rekla da možemo da zamislimo koliko ima štetnih ugovora i drugih bratija.

“Imamo bratiju Kisić. I dr Darija Kisić ima 27 miliona evra razloga da se ponaša kako se ponaša, jer i njen brat Bojan ima isto srodnu firmu kao Aseko i čak su bili partneri u poslovanju sa EPS-om. Imamo i bratiju Mali, koja isto nije nezapažena”, dodala je Tepić i rekla da će se baviti slučajem Kisić.

Upitana da li se brine za sopstvenu bezbednost, ona je rekla da joj se dosta toga dešavalo, od pretnji, grafita usred Beograda koji su pozivali na njen linč i smrt, pretnji porodici, a na kraju i njeno iseljenje iz Pančeva u Novi Sad.

“Jako verujem u ono što radim. Nema druge i nema nazad. Bilo bi još gore da ne nastavimo svi zajedno uz mnogo veću solidarnost ovo da radimo”, zaključila je Tepić.

Firma Aseko i centralni registar stanovništa

Tepić je navela da u opisu predmeta vezanog za ugovor Aseka od 180 miliona dinara sa Vladinom kancelarijom stoji centralni registar stanovništva.

“To politički može da bude zanimljivo uoči lažnih izbora, u godini u kojoj svakako firma Aseko ima u spoedu od toga momenta centralni registar stanovništva”, rekla je ona.

Izvor: Nova.rs