Šormaz traži zabranu isticanja ruskih ratnih simbola u Srbiji



Doskorašnji narodni poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz javno je zatražio da Vlada Srbije pod hitno donese uredbu kojom se zabranjuje, kako je naveo, isticanje agresorskih simbola.

„Danas sam u sred ‘Delta sitija’ video izložene majice sa Putinovim likom. I ovo je na svakom koraku. Vlada pod hitno da donese uredbu kojom se zabranjuje isticanje agresorskih simbola u Srbiji. Dve godine zatvora za onoga ko proizvodi ili prodaje, novčana kazna za onoga koji nosi“, naveo je Šormaz na Tviteru.

Ukrajina je krajem marta pozvala zemlje da kriminalizuju upotrebu simbola „Z“ kojim se izražava podrška ratu u toj zemlji.

Osim u Ukrajini, isticanje ruskih ratnih simbola zakonom su zabranile i Moldavija i Litvanija, dok je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo da bi oni koji ističu simbol "Z" da "podrže" rusku invaziju, mogli da budu na meti krivičnog gonjenja.

Podsetimo, advokat Aleksandar Olenik podneo je u martu krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta „Oslobođenje“, Mladena Obradovića, osnivača „Svetosavskog saveza Obraz“, i Damjana Kneževića iz organizacije „Narodne patrole“, zbog isticanja simbola "Z" na protestu podrške Rusiji, 4. marta u Beogradu.

„Ovo je oznaka agresorske sile i klasična scenografija pozivanja na agresivan rat – kao advokatu mi je delovalo najnormalnije da podnesem prijavu, kad to već nije uradilo tužilaštvo odmah sutradan“, izjavio je zada Olenik za BBC na srpskom.

"Neki su znali, pa nisu reagovali na lažnu vest"

Šormaz se na Tviteru osvrnuo i na navode pojedinih srpskih medija, ali i ministra policije Aleksandra Vulina da Velika Britanija snabdeva Kosovo novim oružjem, koje je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu u međuvremenu demantovala.

"Dakle, UK nije opremila Prištinu novim oružjem. Neki su znali, pa nisu reagovali na lažnu vest. Neki nisu, pa su ponovo dizali buku, od koje nikakve koristi nema", poručio je doskorašnji poslanik SNS-a.

Izvor: N1 Beograd