Ko je žena koja je udarila šakom o sto i ućutkala VučićaNa redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajuće sednicom Vanese Frejzer s Malte. Završila se tako što je Frejzer lupila šakom o sto i "ućutkala" Vučića.

Do verbalnog okršaja došlo je kad je predsedavajuća sednicom dala reč predsedniku Aleksadru Vučiću i napomenula da ima tri minuta za svoje izlaganje, kao što je ranije dogovoreno.

Vučić je, umesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao: „Ali nema veze“, na šta mu je Frejzer odgovorila da „jeste dogovoreno“.

Nakon što je predsednik Srbije još jednom rekao „nije dogovoreno“, Frejzer je reagovala udarajući šakom o sto.  Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

Ko je Vanesa Frejzer?

Vanesa Frejzer je stalna predstavnica Malte pri Ujedinjenim nacijama i karijerni diplomata iz te zemlje.

Diplomatsku karijeru je započela kao student diplomatije 1992. da bi dve godine kasnije bila izabrana za prvog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Malte zadužena za SAD, nakon čega je raspoređena u Odeljenje za Mediteran.

Frejzer je bila ambasador Malte u Briselu, Belgiji, Luksemburgu i NATO-u. Tokom 2013. prebačena je u Italiju i akreditovana u San Marinu i telima Ujedinjenih nacija sa sedištem u Rimu.

U Ujedinjenim nacijama izabrana je 2021. godine za predsedncu Drugog komiteta UN, Ekonomskog i finansijskog komiteta.

Ona je prva žena na poziciji stalnog predstavnika Malte pri Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Nova.rs